Magazin

Šta bi od lekova trebalo da se nađe u svakoj putnoj apoteci

Marfijev zakon kaže da će sve što može da krene naopako, krenuti naopako. Zato je posebno važno da se prilikom pakovanja za odmor dobro opremite, između ostalog i lekovima.
Šta bi od lekova trebalo da se nađe u svakoj putnoj apoteci© Canva / Andrii Marushchynets

Prilikom spremanja za put nije dovoljno spakovati samo stvari, dokumenta i elektronske uređaje. Moramo razmišljati i o tome da se na odmoru mogu desiti neke nepredviđene situacije. Situacije u kojima će nam biti potreban neki lek ili drugo medicinsko sredstvo. Šta bi uvek trebalo sa sobom da nosimo kada putujemo u našoj maloj putnoj apoteci?

Lekovi protiv mučnine će vam pomoći da "preživite" put do destinacije

Ukoliko znate da vam se dešava da vas u putu uhvati mučnina, ne bi bilo loše da pred polazak na put popijete neki lek koji će ublažiti osećaj "kuvanja" u stomaku, kao i da ponesete još nekoliko tableta sa sobom. U borbi sa ovim problemom vam mogu pomoći i pojedine namirnice, poput kamilice, nane ili banana.

Neka analgetici uvek budu u vašoj putnoj apoteci

Kako vam bolovi u glavi, leđima ili mentstualni bolovi ne bi pokvarili dugo očekivani odmor, dobro bi bilo da kod sebe uvek imate neki analgetik. Prilikom pakovanja analgetika uvek birajte onaj koji provereno deluje, a izbegavajte lekove koje do sada nikada niste koristili. 

Ne zaboravite da ponesete nešto protiv dijareje

Najčešći problem koji se javlja na putovanjima, naročito na daleke destinacije, jeste trovanje hranom ili vodom, pa bi bilo dobro da uvek pri ruci imate i neki lek protiv dijareje, prenosi Ju-Es-Ej Tudej. Pored toga, nije zgoreg ni da imate sa sobom neki probiotik, koji će makar delimično regulisati želudačnu floru.

Antihistaminici bi takođe trebalo da budu pri ruci 

Sastavni deo svake putne apoteke bi trebalo da budu i lekovi protiv alergija, odnosno antihistaminici. Međutim, ukoliko na put idete kolima, pri čemu vi upravljate vozilom, imajte na umu da većina ovih lekova uspavljuje, i da se nikako ne preporučuje vožnja nakon njegovog uzimanja.

Krema za ublažavanje opekotina od sunčanja

Gde god da idete na odmor u narednom periodu, dobro bi bilo da pored krema za zaštitu od štetnih sunčevih zraka ponesete i nešto čime ćete sanirati potencijalne opekotine. Preparati na bazi pantenola ili aloe vere su se pokazali kao izuzetno delotvorni u tome.

image