Magazin

Skelet dinosaurusa na aukciji prodat za rekordnih 44,6 miliona dolara

Skelet velikog dinosaurusa biljojeda koštao je 44,6 miliona dolara na aukciji Sotbija u Njujorku, što je rekordna cena za fosil. Stegosaurus koji je dobio nadimak Apeks, visok je 3,4 metara i dugačak 8,2 metra (od nosa do repa). "Na visokom je mestu u rangu najkompletnijih skeleta ikada pronađenim", kažu u aukcijskoj kući.
Skelet dinosaurusa na aukciji prodat za rekordnih 44,6 miliona dolara© Tanjug/AP

Veruje se da je Apeks lutao planetom pre oko 150 miliona godina tokom kasnog jurskog perioda.

Anonimni kupac kome je stegosaurus prodat je za javnost imao da poruči da je "Apeks rođen u Americi i ostaće u Americi". Ovo može da se protumači kao nagoveštaj da bi skelet mogao biti pozajmljen nekoj američkoj instituciji.

Apeksa je slučajno otkrio paleontolog Džejson Kuper 2022. godine, u blizini istoimenog grada u zapadnoj američkoj državi Kolorado.

"Kao najbolji stegosaurus koji se ikada pojavio na aukciji, Apeks je ušao u istoriju danas, zato što je prodat 44,6 miliona dolara na Sotbiju. Ovo je najvredniji fosil ikada prodat na aukciji," navodi se u saopštenju aukcijske kuće.

Gospodin Kuper ga je nazvao Apeks, jer su ga njegove ogromne dimenzije verovatno činile dominantnom životinjom u okruženju u kome je živeo.

Fosil je premašio svoje pretprodajne procene (oko 6 miliona dolara) za više od 11 puta. Sedam kupaca učestvovalo je u procesu nadmetanja za najveći fosil stegosaurusa ikada pronađen, prenosi Bi-Bi-Si.

Prethodni rekord prodaje fosila dinosaurusa postavljen je 2020. godine, kada je tiranosaurus Reks - poznat kao Sten - prodat za 31,8 miliona dolara.

image