Magazin

Namirnice koje najčešće uzrokuju trovanje hranom

Ukusnu večeru mogu da upropaste grčevi u stomaku i mučnina, jer po ovim vrućinama raste mogućnost od trovanja hranom. Određene namirnice su podložnije većoj kvarljivosti, kažu stručnjaci i napominju da hranu treba adekvatno čuvati, oprati i termički obraditi.
Namirnice koje najčešće uzrokuju trovanje hranom© @stefamerpik/freepik

Tokom leta hrana je pogodno tlo za razvoj mikroorganizama, što se naravno odražava na naš stomak i zdravlje. Trovanje hranom jeste češće kada je toplo vreme, a uzrokuju ga noro virus, salmonela, stafilokok, te je neophodno da namirnice budu dobro oprane, adekvatno čuvane i termički dobro obrađene.

Postoji hrana koja predstavlja veći rizik za zdravlje, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti i na vrhu te liste se nalazi meso.

Sirova ili nedovoljno kuvana živina piletina i ćuretina, ako i govedina, svinjetina, jagnjetina i teletina mogu da nas dovedu u opasnost. Sirovo meso može da bude kontaminirano raznim mikroorganizmima, te je neophodno da bude dobro termički obrađeno, piše Best Lajf.

Oprez sa voćem i povrćem

Dok su sveže voće i povrće suštinski deo zdrave ishrane, oni su i glavni izvor trovanja hranom - posebno kada su neoprani ili nedovoljno oprani. Povrće i voće su najbezbednije kada se operu, a zatim kuvaju, naglašavaju stručnjaci. Zato, posle kupovine bi trebalo da se podrazumeva temeljno pranje ovih namirnica, jer je to najbolji način da se umanji i spreči unos bakterija.

Sokovi

Ovde se misli na voćne napitke koje nisu prošli pasterizaciju, jer će upravo takva pića povećevaju šansu za trovanjem.

Mleko i sirevi su u rizičnoj kategoriji

Nepasterizovano mleko i mlečni proizvodi nose iste rizike, iako neki tvrde da proizvodi od sirovog mleka mogu imati zdravstvene koristi. Ako mleko i mlečni proizvodi ne prolaze kroz pasterizaciju, lako ćemo da se izložimo mikroorganizmima zbog kojih ćemo imati problema. Isto važi i za sireve, te posebno obratiti pažnju na proizvode kao što su bri, queso fresco ili plavi sirevi. Neophodno je da biramo one na kojima piše da su napravljeni od pasterizovanog mleka.

Jaja

Sirova i nedovoljno kuvana jaja mogu biti kontaminirana salmonelom, što dovodo do ozbiljnijih bolesti, pa čak smrti. Posebno treba da se obrati pažnja na majonez, prelive za cezar salatu, torte i kolače u kojima idu sirova jaja.

Morski plodovi i riba

Sirova ili nedovoljno kuvana riba i školjke su veoma rizične. Ribu treba pripremati na bar 65 stepeni, dok školjke treba kuvati dok se ne otvore ili dok meso ne postane belo. Trovanje morskim plodovima je veoma često, te treba posebno na njih obratimo pažnju kada ih jedemo ne samo kod kuće, nego i u restoranima.

Brašno

Znamo da ne bi trebalo da jedemo sirovo testo za kolače zbog rizika od trovanja jajima, ali opasnost vrebe i od brašna. Sirovo brašno može biti zaraženo ešerihijom koli i salmonelom, pa zato sve što pripremamo od ove namirnice mora da bude dobro termički obrađeno.

image