Magazin

Leglo bakterija i mikroba: Jastučnice tokom letnjeg perioda mogu biti prljavije od WC šolje

Toalet se smatra jednim od najprljavijih delova našeg doma, ali tokom letnjeg perioda on ima ozbiljnog "konkurenta". Verovali ili ne, reč je o jastučnici, na kojoj se osim znoja, tokom noći nagomilavaju i mrtve ćelije kože, ali i bakterije.
Leglo bakterija i mikroba: Jastučnice tokom letnjeg perioda mogu biti prljavije od WC šolje© Canva / Africa images

Ekstremne vrućine, kojima smo svi ovih dana izloženi i od kojih ne možemo nikako pobeći, glavni su uzročnik ne samo lošeg kvaliteta sna, već i pojačanog znojenja tokom noći. Prosečna osoba se tokom spavanja preznoji i do nekoliko puta, otpuštajući iz organizma između 500 i 700 mililitara znoja, od kojih se manji deo (oko 200 mililitara) zadrži na pidžami ili čaršavima. Ostatak završi na jastučnicama, zajedno sa odumrlim ćelijama kože i pljuvačkom.

Jastučnice su leglo bakterija i mikroba

Posteljina, a naročito jastučnice, baš iz tog razloga, očas posla postaju leglo bakterija i mikroba, koji se u vlažnom okruženju prouzrokovanom nagomilavanjem znoja, razmnožavaju velikom brzinom. "Jastučnice mogu biti prljavije čak i od WC šolje. Dobra vest je da su ove bakterije većinski sa površine kože, pa samim tim i ne predstavljaju veliku opasnost po zdravlje", objasnio je doktor Geret Naj za portal Vejls Onlajn.

Pojedina naučna istraživanja pokazala su da se na jastučnicama može nastaniti neverovatnih 17.000 kolonija bakterija više nego na dasci WC šolje. Nakon svega nedelju dana korišćenja, na površini od jednog kvadratnog inča (odnosno 6 kvadratnih centimetara) jastučnice ukupan broj kolonija bakterija može porasti i do 3 miliona, što je veoma zabrinjavajuća brojka. Osim toga, na njima "živi" i oko 16 različitih vrsta gljivica.

Mikroorganizmi nisu potpuno bezazleni

Iako ne predstavljaju smrtonosnu opasnost po naše zdravlje, ovi mikrobi i bakterije i dalje mogu izazvati određene probleme. Primera radi, dovesti do pojave alergija ili izazvati razvoj astme kod određenog broja ljudi. Zbog toga doktor Naj naglašava da je provetravanje posteljine i češća zamena čaršava, jastučnica i pidžama u letnjem periodu posebno važna.

Nameštanje kreveta, koje je mnogima veoma važan deo jutarnje rutine, leti može biti čak i štetno, budući da se na taj način vlaga, a sa njom i svi nataloženi mikrobi i bakterije, "zarobljuju" ispod posteljine. U takvoj sredini njihovo razmnožavanje je mnogo veće, upozoravaju stručnjaci.

image