Magazin

Zašto nas putovanja toliko iscrpljuju i kako da se prilagodimo

Putovanja mogu biti iscrpljujuća bilo da prelazimo više vremenskih zona ili se samo vozimo nekoliko sati da bismo posetili rođake, velike su šanse da ćemo biti pospani kada stignemo na odredište. Ali šta je to šta nas skroz "izmesti iz cipela"?
Zašto nas putovanja toliko iscrpljuju i kako da se prilagodimo© RDNE Stock project/pexels

Koliko god se radujemo što ćemo da posetimo drugu zemlju ili odmaramo na moru, skoro da je garantovano da ćemo doći premoreni na odredište i da će taj umor da nas prati danima. Šta je to u odlasku od mesta do mesta što nas sve toliko iscrpljuje?

"U kom pravcu putujete i kroz koliko vremenskih zona putujete doprinosi da se osećete umorno", kaže dr Šarlin Gamaldo.

Putovanja izvlače ljude iz njihove uobičajene rutine, a stres dodatno iscrpljuje, te sve ovo itekako utiče na san.

"Postoje stvari koje nisu povezane sa spavanjem, ali doprinose njegovom kvalitetu u smislu strepnje da li ćete stići na let i da li su letovi otkazani", rekla je Gamaldo.

Kako se prilagoditi

Bez obzira da li je umor uzrokovan stresom na aerodromu ili običnim džetlegom, postoje stvari koje možemo uraditi da bismo učinili putovanje manje napornim.

"Veoma je važno da se osvrnete na iskustva koja ste imali u prošlosti kako biste se pripremili za džetleg. Ako vaše telo ima sklonost ka patnji od džetlega, trebalo bi da se pripremate i pratite vaš ritam", savetuje Gamaldo.

Takođe može biti korisno da uđete u rutinu kada putujete, jer ako imate redovan ritam kada je reč o pakovanju, odlasku na aerodrom i dolasku do vašeg gejta, to može učiniti celo iskustvo manje stresnim, a samim tim i manje napornim.

"Kada je reč o uobičajenom džetlegu, najbolje tehnike za pripremu biološkog sata su prilagođavanje izloženosti svetlu i rasporeda aktivnosti pre putovanja", kaže Gamaldo. Ona je takođe rekla da je korisno razmisliti o rasporedu kada stignemo, kako bismo se pripremili tokom samog putovanja:

"Ako ćete stići ujutro na destinaciju, u avionu bi trebalo da se odmorite ili spavate. Ako je vreme dolaska oko večere, zapravo bi trebalo da se uzdržite od jela u avionu, ako možete, i da večerate tamo i potom spavate".

Trebalo bi imati na umu da je telu potreban odmor i vreme da se prilagodi, čak i na kratkim putovanjima, naročito ako prošla iskustva kažu da smo skloni umoru od putovanja.

Nema prečica za prilagođavanje - vreme, namera i strpljenje su najbolji alati za borbu protiv pospanosti kada putujemo, kaže doktorka.

"Melatonin može da bude koristan, ali dobar, staromodni način korišćenja svetlosti i aktivnosti je najefikasniji način da ponovo usidrite vaš cirkadijalni ritam", rekla je Gamaldo, a piše Ju-Es-Ej-Tudej.

image