Saopštavate loše vesti? Evo šta ne bi trebalo da kažete

Nije lako kada nekome morate da prenesete loše vesti. Srećom, možete se pobrinuti da ova neprijatna situacija bude bolja tako što mudro birate svoje reči. Postoje neke fraze koje smo navikli da koristimo u ovim trenucima, ali one zapravo mogu povrediti osobu kojoj saopštavamo lošu vest. Da biste to izbegli, ustručavajte se od izgovaranja sledećih rečenica, čak i kada ih govorite iz najbolje namere.

Nekada morate da prenesete uznemirujuće i tužne vesti. Iako ovo nije jednostavno, možete da se pobrinete da prođe što bolje.

Ovo je poduhvat koji zahteva ne samo pažljivo razmatranje onoga što kažete, već i načina na koji to kažete. Često koristimo rečenice za koje verujemo da će doneti utehu, ali u stvarnosti mogu da pogoršaju situaciju.

Sledeće fraze mogu da budu one na koje se uvek oslanjate kada želite da pomognete, ali možda je bolje da dvaput razmislite kako mogu da utiču na onog ko ih čuje, tako da je prepoljučljivo da ih izbegavate.

"Moglo je biti gore."

Iako je namenjena da pruži "realniju perspektivu" situacije, ova fraza može da deluje negativno, kao da ne uvažavate emocije i iskustvo onog kome prenosite loše vesti. Umesto toga, pokažite empatiju tako što ćete priznati njihove emocije i reći nešto poput "Znam da je teško/tužno/stresno..."

"Sve se dešava s razlogom."

Ovo može da se protumači kao da smatrate da negativnan događaj u nečijem životu ima opravdanje i pouku, a ovo može biti uznemirujuće. Onaj koji prima loše vesti verovatno ne može da sagleda situaciju na taj način, posebno ne tako brzo. Najbolje je da budete direktni u komunikaciji i jasni u vezi sa problemom. Izbegavajte da kažete da verujete da njihova nesreća služi većoj svrsi.

"Preći ćeš preko ovoga za kratko vreme."

Iako je ova fraza često dobronamerna, u stvari pokazuje nedostatak empatije i razumevanja. Možda je ovo zaista istina i možda stvarno verujete da ono što se dogodilo nije toliko strašno, ali nikada ne možete da predvidite kako će druga osoba reagovati. Dozvolite primaocu vesti da "upije" informacije, bez dodavanja ličnih utisaka.

"Znam tačno kako se osećaš."

Setite se da će svako iskustvo drugačije uticati na svakog pojedinca. Ova fraza posebno nije preporučljiva ako ni sami zaista niste prošli kroz isto ili barem slično iskustvo. Umesto da se izjašnjavate da razumete, pokažite svoju podršku izjavama kao što su: "Siguran/na sam da je ti je teško", "Uz tebe sam."

"Budi zahvalan/na što…"

Ovo samo može da pogorša lošu situaciju. Reči koje govorite ne bi trebalo da budu osuđujuće, omaložavajuće niti da umanjuju tugu i stres koje druga strana oseća. Ovo nije trenutak da ih "podsetite" da sve može biti mnogo gore.

Umesto navedenih primera, bolje je da osobi date prostora. Tehnike prenošenja loših vesti uglavnom zavise od vašeg odnosa sa drugom osobom i same situacije, ali verovatno nećete pogrešiti ako se oslonite na sledeće:

Žurba kroz ovakav razgovor može biti štetna. U redu je da napravite pauzu i imate trenutak tišine da odaberete adekvatne reči koje želite da koristite. Ovo vam daje priliku i da analiziraze atmosferu i emocije sagovornika.

Izaberite rečenice koje pokazuju da vam je stalo, da ste spremni da saslušate, da budete odgovarajuća podrška ako je potrebno. Ako niste sigurni šta da kažete, pustite drugu stranu da započne razgovor i procenite koji odgovor bi bio najbolji. Isto tako, nekada tišina može da bude efikasnija od smišljanja "dovoljno dobre" utehe.

Iskreno saopštavajte činjenice, bez umanjivanja važnosti situacije. Ne morate sve informacije odjednom da delite, već sačekajte da druga strana reaguje, pa postepeno razotkrivajte sve što je potrebno.