Magazin

Sve više meduza u Jadranskom moru, šta da uradimo ako nas opeče

More donosi relaksaciju i uživanje, ali ako se prevuše opustimo i zanemarimo da postoje opasnosti iz beskrajnog plavetnila, određena morska stvorenja mogu da nam upropaste dan, pa i letovanje. U Jadranskom moru primećen je sve veći broj meduza, te nije loše da imamo na umu šta da uradimo, ako nas opeče.
Sve više meduza u Jadranskom moru, šta da uradimo ako nas opeče© Jeffrey Hamilton/unsplash

Zbog dugotrajnih vrućina i rekordne temperature mora koje utiču na celi morski ekosistem, već neko vreme pojačano je cvetanje na severnom Jadranu, a sve je više i meduza, posebno u uvalama gde je more pliće i brže se zagreva.

Onima koji dođu u kontakt sa meduzama, lekari savetuju da opekotinu dobro isperu morskom vodom i stave hladne obloge.

"Mogu staviti jabukovo sirće ako rana nije otvorena ili se obrate doktoru da dobiju kremu, kombinaciju kortikosteroida i antibiotika, čisto da brže saniraju tu povredu", rekao je za HRT doktor Ivan Stegić.

Male hidromeduze nisu opasne, a zbog zagrevanja mora pojavile su se u blizini plaža već krajem juna. Stručnjaci kažu da će ova pojava izgleda da postane normalna, jer iz godine u godinu more se sve više zagrava, a meduze vole – toplo more. Temperatura mora poslednjih dana u Hrvatskoj dostizala je 30 stepeni celzijusa.

I mrtve mogu da opeku

Meduze neće namerno opeći ljude, već to čine štiteći se kada ih slučajno dodirnemo ili nagazimo. Njihovi pipci sadrže nematociste (određene ćelije) sa nitima koje oslobađaju otrov pri aktiviranju. Ovaj proces traje delić sekunde i može se desiti čak i ako je meduza mrtva. Zato da bismo izbegli ubode meduza, neophodno je da se raspitamo gde se obično pojavljuju, da nosimo zaštitno odelo dok surfujemo ili ronimo, i da nikada ne dodirujmo meduze na obali, jer i mrtve mogu da opeku.

Koje vrste mogu da izazovu ozbiljne probleme

U okeanima širom sveta postoje hiljade različitih vrsta meduza. Dok neke mogu biti bezopasne, postoje i druge koje mogu izazvati ozbiljne povrede. Među najrizičnijim je tzv. "vox" meduza i koja se često naziva morskom osom. Žive u tropskim oblastima, posebno u severnom delu australijske obale i Indo-Pacifiku. Australijska "boks" meduza je najotrovnija. Pored nje, treba spomenuti i lion’s mane i sea nettle koje su rizične, a takođe su i velike. Ima ih u Atlantskom okeanu, Pacifiku, piše Klivlend Klinik. 

image