Kako da ubrzate punjenje mobilnog telefona

Naši telefoni su prepuni aplikacija i usluga koje zahtevaju više resursa nego ikada, što znači da im se baterija mnogo češće prazni. U isto vreme, konstantno su nam potrebni, tako da ne možemo da priuštimo da predugo čekamo da se ponovo napuni. Srećom, postoji nekoliko jednostavnih stvari koje možete da uradite da ubrzate proces punjenja mobilnog uređaja.

Od zatvaranja aplikacija, do različitih maski i isključivanja određenih podešavanja, postoje brojni načini da ubrzate punjenje svog mobilnog uređaja. Brzina punjenja prvenstveno zavisi od samog telefona, koliko je star, u kakvom je stanju... Ipak, to ne znači da ne možete nešto da preduzmete i pokušate da ubrzate punjenje baterije.

Prebacite telefon na avionski režim rada

Dobar prvi korak je da telefon prebacite u režim rada u avionu, koji onemogućava povezivanje na vaj-faj, blutut, primanje poruka i poziva... Ovo će sprečiti da se baterija što brže isprazni i usmeriće ostatak snage na punjenje, a u isto vreme će uštedećeti energiju, jer vaš telefon neće stalno tražiti veze i crpeti bateriju.

Uključite ga u režim niske potrošnje

Ako očekujete važne pozive ili poruke, pa ne možete da uključite avionski režim, možete odabrati opciju niske potrošnje energije. Ovo će smanjiti količinu baterije koju vaš telefon treba da iskoristi tako što ćete onemogućiti korišćenje pozadinskih aplikacija, automatsko ažuriranja i učitavanje i rad aplikacija "u pozadini"...

Ovo se razlikuje od režima u avionu po tome što i dalje možete da primate poruke i pozive i pristupate internet uslugama.

Isključite ga u potpunosti

U slučaju da vam je teško da se odvojite od telefona, čak i kada se puni, pa ga koristite dok je priključen na punjač (što dodatno usporava proces), vredi poslušati ovaj savet. Isključite uređaj u potpunosti, dajte mu vremena da "odmori". Ovako će se brže napuniti, jer ne troši nikakvu energiju za rad.

Zatvorite aplikacije koje ne koristite

Iako ovo ne možete da vidite, aplikacije na vašem telefonu mogu da vam isprazne bateriju čak i kada ih ne koristite. Možda rade u pozadini i šalju vam ažuriranja i obaveštenja, što će dovesti do toga da se vaš telefon zagreje i koristi više energije. Pronađite ovu funkciju u podešavanjima telefona, a za ovo postoje i prečice na glavnom ekranu, u zavisnosti od uređaja. Neka generalna pravila su:

Ako koristite Ajfon, prevucite prstom nagore od dna ekrana i zaustavite ga oko sredine, dok je vrh prsta i dalje u kontaktu sa ekranom. Ovo će prikazati gomilu "kartica" sa svim aplikacijama koje su trenutno pokrenute ili su nedavno korišćene. Prevucite nalevo i nadesno da biste pogledali sve što biste želeli da zatvorite, pa prstom prevucite nagore obustavili njihov rad.

Što se tiče Android uređaja, većina ovih telefona na dnu početnog ekrana ima ikonu na levoj ili desnoj strani. Ovo bi trebalo da prikaže kartice otvorenih aplikacija, koje možete videti prevlačenjem nalevo ili nadesno, pa ih onda zatvoriti tako što prstom prevučete.

Čuvajte svoj telefon od ekstremnih vremenskih uslova

Ekstremna toplota i hladnoća mogu oštetiti kapacitet baterije i dovesti do toga da telefon slabije radi i puni se sporije. Unutrašnjost i spoljašnjost vašeg telefona će se brzo zagrejati tokom punjenja, a softver vašeg telefona može da ograniči ili potpuno zaustavi punjenje kada postane toplije od preporučene temperature.

Postoje razne stvari koje možete da uradite da ohladite telefon koji se pregreva, ali bolje je ovo potpuno sprečiti i držiti uređaj dalje od sunca. Vaša baterija će se takođe brže prazniti kad vam je telefon previše hladan, tako da ako ste napolju po hladnom vremenu, držite telefon u džepu blizu tela - baterija će trajati mnogo duže.

Izvadite telefon iz maske

Punjenje uređaja koji je obmotan maskom može da generiše višak toplote, što može uticati na kapacitet baterije i brzinu punjenja. Uklonite zaštitnu masku kada ga priključite na punjač ili kupite neku koja je posebno dizajnirana za odvođenje toplote, koja ima odgovarajuću ventilaciju. Ako se stalno pitate zašto je vaš telefon tako spor, ali ne postoji kvar, ovo može biti skriveni uzrok.

Očistite otvor za punjenje

Problem ne mora da bude u samoj bateriji, već možda imate samo prljav otvor za punjenje. Vremenom se prašina može nakupiti u ovom malom delu uređaja i zapušiti ga. Iako možda možete da ga priključite na punjač bez problema, prašina može da pravi tanak sloj koji sprečava da se uređaj efikasno puni. Preporučljivo je da se za ovo obratite stručnjaku, jer je ovo osetljivi deo uređaja koji možete lako oštetiti ako pokušate sami da ga očistite.

Kupite moćnu eksternu bateriju

Ako nikako ne možete da omogućite da vam se telefon dovoljno brzo puni, a napolju niste uvek u prilici da pronađete utičnicu, najbolje je da sa sobom nosite prenosive, eksterne baterije. One su kao "džepni" izvor energije i uvek ih možete koristiti kada vam treba puna baterija, bez obzira gde se nalazite.