Magazin

Nemate ideju za užinu na plaži? Evo par predloga, ali i jedno upozorenje

Bilo da vrele dane provodite pored mora, reke ili bazena, zdrava, osvežavajuća užina će vam dobro doći. Šta ćete poneti sa sobom je uvek stvar ukusa, ali treba imati na umu da nisu sve namirnice pogodne za dugo čuvanje na visokim temperaturama.
Nemate ideju za užinu na plaži? Evo par predloga, ali i jedno upozorenje© Canva / Kampus Production

Kada pripremamo užinu (ili kompletne obroke) za plažu prvo i osnovno jeste odabir namirnica - one ni slučajno ne bi trebalo da budu lako kvarljive, jer tako rizikujemo da se otrujemo. Druga stvar o kojoj bi trebalo da vodimo računa jeste praktičnost, odnosno jednostavnost u konzumaciji, stoga poželjno je birati namirnice koje se mogu jesti prstima i koje nisu isuviše sočne, pa se nećemo umazati "od glave do pete". Treća, ništa manje važna stvar jeste način pakovanja: na plažu treba nositi samo namirnice koje su prigodne za skladištenje u plastičnim činijama i koje su spremne za konzumaciju odmah, bez dodatnog zagrevanja i slično.

Zdrave grickalice koje su idealne za plažu i one koje treba izbegavati

Meso, mlečne proizvode, slatkiše i prerađene glickalice poput čipsa, kao i konzumaciju gaziranih, energetskih i pića sa dodatim šećerima na plaži bi trebalo izbegavati. Neke od njih se mogu za tren pokvariti na visokim temperaturama, a ove druge uticati na to da vas dodatno izmore i tek naizgled siti. Sa druge strane, namirnica koje su idealne za "ubijanje" gladi između 2 obroka, a koje u potpunosti ispunjavaju gorenavedene uslove, ima pregršt. Svaka od njih je dobra na svoj način: neke su pune vitamina i minerala, neke su odličan izvor ugljenih hidrata, pa će poslužiti kao izvor energije za plažne aktivnosti, a neke su sjajne za hidrataciju.

Voće i povrće

Jedna jabuka srednje veličine je dovoljna da zasiti na makar sat ili dva, a dobra stvar je da je možete ukombinovati i sa drugim voćem i povrćem. Jabuke se odlično "slažu" sa celerom, kao i kelerabama, a ukoliko ne želite da improvizujete sa povrćem - izbor voća je dovoljno velik. Možete im pridodati kivi, kruške, ananas ili zaleđeno grožđe i tako obogatiti svoju voćnu salatu, a ukoliko ste ljubitelj slađih užina, u salatu možete dodati i nešto meda, koji ćete poneti u zasebnoj plastičnoj posudici.

Koštunjavo voće i žitarice

Koštunjavo voće je sjajan izvor vitamina i minerala, a ujedno je i dosta kalorično, pa će učiniti da glad nestane za tren. Bademi, orasi i indijski orah se sjajno mogu uklopiti i u voćnu salatu, ali i zasebno grickati, uz dodatak suvog grođža ili suvih kajsija. Ako ste ljubitelj žitarica, kod kuće možete napraviti i domaću granolu, tako što ćete žitaricama dodati i malo iseckanih oraha i badema, povezati to medom i ostaviti u rerni neko vreme da se zapeku. Ovakav obrok će vam "napuniti baterije" i dati energiju za dalje druženje i uživanje u vodenim sportovima.

image