Magazin

Kako da zaštitite oči tokom leta - i to ne samo od sunca

Sunce, povetarac, voda, pesak, naočare - mogu da napaviti velike probleme našim očima ako nismo pažljivi. Postoji način da zaštitite svoje oči, kako vam infekcija i bol u oku ne bi pokvarili odmor: Od tipa naočara za sunce i vrste kapi za oči, do ulepšavanja trepavica, plivanja, mnogo je razloga za opasnost po zdravlje oka.
Kako da zaštitite oči tokom leta - i to ne samo od sunca© Freepik/lookstudio

Znamo da moramo da pazimo na zdravlje kože kada dođe leto, jer sunce može da je ošteti. Ali šta je sa našim očima? Kada krene letnja sezona, i one su izložene promenama u vremenu i uticajima okoline. Slede greške koje često pravimo ali i načini kako da zaštitimo svoje oči.

Naočare: Moda ispred funkcionalnosti

Nezaštićene oči mogu dovesti do problema kao što su katarakta, bolest mrežnjače, pa čak i rak oka. Zato je važno da, umesto da tražite koje naočare najbolje izgledaju, prvo gledate one koje su obežene sa "UV 400". Ovo znači da pružaju zaštitu od štetnih sunčevih zraka.

Osim toga, cena sunčanih naočara nije u korelaciji sa efikasnošću, što znači da par naočara koji pruža adekvatnu zaštitu može da bude pristupačan, samo treba da se uverite da je to označeno na etiketi.

Takođe, trebalo bi da izbegavate obojena, svetla stakla. Iako možda izgledaju lepo, ne pružaju dovoljno zaštite i puštaju mnogo svetla da dopre do oka. Kada pokrijete oči bilo kojim oblikom zaštite, vaše zenice misle da ste u zatvorenom prostoru, pa se šire. Kada je pokrivenost nedovoljna, kombinacija proširenih zenica sa više svetla dovodi vaše oči u veću opasnost od oštećenja.

Proveravajte svoje kapi za oči pre nego što ih upotrebite

Bilo da se radi o dehidraciji, alergijama, konzumiranju alkohola, pesku koji je dospeo u oči i drugim faktorima koji izazivaju crvenilo očiju, svrab ili suvoću, verovatno se oslanjate na veštačke suze da otklone problem.

Međutim, mnogi čuvaju kapi mnogo duže nego što bi trebalo. Kao i svi drugi proizvodi, kapi za oči imaju rok trajanja, tako da to morate proveriti pre nego što ih koristite. Pored toga, ako ste iste kapi koristili u vreme kada ste imali infekciju, bolje je da ih zamenite novim.

Nadogradnja trepavica

Kada žene idu na letovanje, često odluče da se počaste nadogradnjom svilenih trepavica, da bi sebi bile lepše na plaži i olakšale rutinu svakodnevnog šminkanja kada su na odmoru. Međutim, iako je za mnoge ovo praktično i estetski privlačno rešenje, nije najbolje za zdravlje očiju.

"Lepe su, ali sam videla mnogo infekcija i štete koje mogu da nanesu," objašnjava na TikToku optičar Dženifer Cai, prenosi "Njujork post". Iako je možda teško odoleti ovom tretmanu za ulepšavanje, bolje je da zdravlje očiju bude na prvom mestu.

Kontaktna sočiva i voda

Svi mnogo više vremena provodimo u blizini vode kada dođe leto, bilo da je to reka, more, bazen, jezero... Ne možete odoleti plivanju i to je očekivano, ali ako nosite kontaktna sočiva, bolje bi bilo da dvaput razmislite pre nego što uđete u vodu sa njima.

Kontaktna sočiva su kao sunđeri, jer upijaju sve. Dok telo ima mehanizam za ispiranje i čišćenje, sočiva to nemaju, tako da vi držite stvari koje su "uplivale" u oči mnogo duži vremenski period. Hlor, bubice, prljavština - sve ovo pruža savršenu priliku da dobijete ozbiljne bakterijske infekcije.

Jedini izuzetak, prema stručnjacima, je ako nosite dnevna sočiva i bacite ih odmah nakon plivanja. Ako osetite bol ili iritaciju oka koja ne nestaje nakon ispiranja očiju vodom ili veštačkim suzama, odmah posetite svog očnog lekara.

image