Magazin

Koliko dugo se nikotin zadržava u telu

Bilo da pušimo cigarete ili koristimo one elektronske, unosimo nikotin. I u jednom i u drugom slučaju, ova zavisnička supstanca je povezana sa nizom zdravstvenih problema, a stručnjaci kažu da još uvek nemaju potpune rezultate dugoročnog konzumiranja e-cigareta. Ove navike su izrazito loše u svakom pogledu, a i nikotinu treba neko vreme da "ispari" iz organizma.
Koliko dugo se nikotin zadržava u telu© lil artsy/pexels

Prestajenje sa pušenjem je izazovno i nije lako, reći će svako je pokušao da se kani ove nezdrave navike. Simptomi odvikavanja su teški i traju nekoliko dana do nekoliko sedmica nakon što smo rešili da ostavimo cigarete. Oni koji su prošli kroz ovo iskustvo, dobro se sećaju prve sedmice, jer ona izgleda kao da se žudnja za cigaretom povećeva. Kao i kod svake bolesti zavisnosti, posle fizičkih simptoma nije isključeno da ćemo osećati psihološku potrebu za pušenjem.

Ipak, treba da imamo na umu da "zdravstvene koristi od prestanka pušenja počinju nakon nekoliko minuta, tako da nikada nije kasno da prestanemo", kaže dr Alehandra Elison-Barns.

Koliko dugo nikotin ostaje u organizmu

To zavisi od više faktora uključujući genetiku i količinu unesenog nikotina: "Obično ostaje u sistemu od 80 do 100 sati, dakle oko tri do četiri dana. I ne postoji način da se brže izbaci iz tela", navodi doktor Bendžamin Tol.

Šta je gore za telo vejping ili pušenje

Vejping predstavlja manji zdravstveni rizik u poređenju sa pušenjem, tvrde stručnjaci. "Ako osoba ima problema sa prestankom pušenja, prelazak sa vejpa bi smanjio izloženost toksinima", kaže profesor Trejsi Smit. Ali to nikako ne znači da je ova opcija sigurnija ili dobro za nas.

Istraživanja nikako nisu na strani pušača

Osobe koje puše su oko 25 puta sklonije razvoju raka pluća, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, piše Ju-Es-Ej-Tudej. Takođe, crna statistika prati i one koji puše elektronske cigarete jer su i te osobe izloženije hroničnim plućnim bolestima i astmi, govori studija iz 2020. godine.

Pored ugrožavanja zdravlja pluća, istraživanja su pokazala da nikotin, koji se nalazi u redovnim i elektornskim cigaretama, podiže krvni pritisak, broj otkucaja srca i time povećava verovatnoću za srčani udar. Pušači su dva do četiri puta skloniji razvoju koronarne bolesti srca i moždanog udara.

"Postoje neki kratkoročni podaci koji pokazuju da ljudi koji u potpunosti pređu sa pušenja cigareta na vejp imaju poboljšanu funkciju pluća, ali najveća poboljšanja se očekuju od potpunog prestanka", jasna je Smit.

image