Magazin

Kada je pravo vreme za povišicu i kako uspešno pregovarati

Ako već neko vreme radite i smatrate da ste premašili svoja očekivanja u pogledu učinka, trebalo bi razmisliti o tome da od poslodavca tražite povišicu. Pregovaranje o uspešnom povećanju plate trebalo bi da bude bazirano na tome šta pružate kompaniji i na profesionalizmu, jer ćete tako povećati mogućnost za pozitivan ishod.
Kada je pravo vreme za povišicu i kako uspešno pregovarati© LinkedIn Sales Solutions/unsplash

Iako mnoge kompanije daju povišice zaposlenima kako bi nagradile njihovu radnu etiku, rad i lojalnost, neki poslodavci se ovoga sete retko ili samo kao odgovor kada im zaposleni zatraže. Postoje određeni pokazatelji da ste na dobrom putu kada je u pitanju traženje povišice, a naredne činjenice daju "zeleno svetlo" za otvoren razgovor sa svojim nadređenim:

  • Nedavno ste preuzeli veću odgovornost ili ste započeli novu poziciju
  • Dobar profit kompanije
  • Menadžeri se često oslanjaju na vas da preuzmete posao od drugih članova tima
  • Ponude od drugih firmi uveliko pristižu, ali vi ne želite da napustite firmu

Kako pregovarati o povišici

Ukoliko razmišljate o ovom koraku, svakako da mala priprema nije na odmet. Ono što stručnjaci predlažu jeste da se istraži kolika je plata za vašu poziciju. Dakle, treba saznati koji je normalan raspon plata, a to možete putem razgovora sa kolegama ili da odradite onlajn istraživanja.

Takođe, ukoliko je moguće treba razmotriti finansijsko stanje kompanije i biti po tom pitanju realan. Preporuka jeste da se upoznate sa finansijskim rezultatima firme kako biste procenili da li je u stanju da ponudi povišicu. Kada odluče da zaslužujete povišicu, onda možete pregovarati o iznosu povećanja, piše Indid.

Sastanak u pravo vreme

Tajming je često važan kada tražite povišicu, jer može uticati na to da li je kompanija voljna ili sposobna da je da. Pogodno vreme takođe omogućava da pregovarate dok menadžer može da se fokusira na diskusiju, jer to može poboljšati šanse za odobrenje i dobijanje iznosa koji ste želeli. Evo šta treba razmotriti prilikom zakazivanja sastanka:

Vreme u godini: Generalno, tražite povišicu kada kompanija dobro stoji finansijski. Takođe može biti idealno da tražite nedugo nakon što ste završili veliki projekat.

Dan u nedelji: Razmislite o tome da zakažete sastanak za dan u sredini nedelje kako biste bili sigurni da imate pažnju sagovornika. U ponedeljak bi vaš poslodavac mogao biti zauzet nadoknađivanjem posle vikenda, a krajem nedelje bi mogao biti u žurbi da završi svoje zadatke pre vikenda.

Vreme u danu: Preporuka je da bude u sredini dana. Slično danu u nedelji, ovo može osigurati da menadžeri nisu još uvek u procesu razbuđivanja ili umorni od dugog radnog dana, što im može pomoći da budu više uključeni u diskusiju.

Ako poslodavac kaže "da"

U situaciji kada je šef pristao da vam poveća platu, ali ne ponudi iznos koji ste prvobitno želeli, budite spremni da pregovarate o konkretnom iznosu. Kada vas poslodavac upita koliki iznos povećanja plate želite, započnite sa iznosom većim od onog koji ste naumili. Koristite svoje istraživanje o prosečnim platama za vašu poziciju, lokaciju i iskustvo kako biste opravdali cifru. To će pokazati da je zahtev osnovan i razuman.

Ako poslodavac kaže "ne"

Ako odbije zahtev za povećanje plate, važno je da odbijanje prihvatite na pravi način kako biste održali dobre odnose. Takođe, važno je da to uradite profesionalno jer uvek može postojati opcija da zatražite alternativne pogodnosti umesto povećanja plate - mogućnost rada od kuće i slično.

image