Magazin

Slatki kukuruz: Letnja poslastica sa skrivenim prednostima

Sezona slatkog kukuruza je došla i ova hrana se može pronaći na svakom šetalištu i plaži. Sigurno je omiljena letnja poslastica - jednostavno se priprema, klip može odmah da se jede ili se zrna mogu kombinovati sa drugom hranom. Osim što je ukusan, da li kukuruz može da donese i neke dobrobiti po zdravlje? Evo šta sve ovaj plod može da ponudi.
Slatki kukuruz: Letnja poslastica sa skrivenim prednostima© Freepik/freepik

Sada možete da uživate u ovoj hrani dok joj traje sezona, ali malo ko zna koje koristi zapravo dobijamo od ove biljke. Još uvek postoji zabuna oko toga šta je zapravo kukuruz i koje su tačno njegove hranljive vrednosti, a evo odgovora. 

Da li je kukuruz povrće, voće ili žitarica

Tehnički, kukuruz je sva tri. U zavisnosti od toga kada se bere i kako se koristi, kukuruz se može smatrati voćem, povrćem ili žitaricom. Kukuruz je naučno klasifikovan kao voće jer deo kukuruza koji jedemo, zrna, potiče iz cvetnog dela biljke.

Svež ili smrznuti kukuruz iz klipa - koji se bere ranije, kada su zrna mekana i puna tečnosti, se smatra skrobnim povrćem. Potpuno zrelo, suvo zrno kukuruza se bere kasnije i smatra se žitaricom, koje se koriste se za kokice i kukuruzno brašno.

Nutritivna vrednost kukuruza

Hranljivi sadržaj kukuruza varira u zavisnosti od vrste kukuruza i načina na koji je obrađen i pripremljen. Pola šolje svežeg kukuruza šećerca sadrži otprilike:

  • 85 kalorija
  • 3 grama proteina
  • 17 grama ugljenih hidrata
  • 1 gram masti
  • 2 do 3 grama vlakana

Da li je kukuruz dobar za vas

Kukuruz može biti zdrav kada se jede umereno. Ovo skrobno povrće je dobar izvor vitamina, minerala, vlakana i drugih hranljivih materija. Kukuruz takođe prirodno ne sadrži gluten i ima malo kalorija i masti, prema dijetetičarima i nutricionistima za "Tudej".

Pola šolje kukuruza sadrži proteine i vlakna koji iznose oko tri grama ili 10 odsto preporučene dnevne količine. Bogat je i ugljenim hidratima, posebno skrobom. To je složeni ugljeni hidrat, kome je potrebno duže da se vari, a takođe može da povisi nivo šećera u krvi.

Vlakna u kukuruzu takođe pomažu u usporavanju varenja i apsorpcije ugljenih hidrata, zbog čega se smatra hranom sa niskim glikemijskim indeksom. Kukuruz može imati sladak ukus, ali ima relativno malo šećera - jedan klip ima samo pet do šest grama, tako da ne predstavlja veliki problem za one koji žele da umanje unos šećera, a da u isto vreme uživaju u slatkom ukusu.

Zdravstvene prednosti kukuruza

Kukuruz i njegove hranljive materije imaju brojne zdravstvene prednosti. Prema mišljenju stručnjaka, kukuruz vam može pomoći da:

  • Povećate energiju
  • Pospešite varenje - dobar izvor vlakana, rastvorljivih i nerastvorljivih
  • Poboljšate zdravlje srca - sadrži kalijum, folat, magnezijum i B vitamine za zdravlje srca
  • Zaštitite vid - sadrži antioksidante zvane lutein i zeaksantin, koji igraju veliku ulogu u održavanju zdravlja očiju.

Bogat je i tiaminom, ili vitaminom B1, koji iznosti oko 20 odsto dnevne količine po porciji. Tiamin je neophodan za energetski metabolizam, rast i razvoj ćelija i funkciju nervnog sistema.

Kukuruz je takođe dobar izvor vitamina C, koji podržava imunološku funkciju, zdrav rast i obnavljanje tkiva, sintezu kolagena, apsorpciju gvožđa i još mnogo toga. Jedna porcija kukuruza može da obezbedi oko 10 odsto preporučene dnevne količine vitamina C. 

Kukuruz i gubitak težine

Kada se jede umereno kao deo uravnotežene ishrane, kukuruz može biti dobar za gubitak težine. Ne sadrži puno kalorija, a istovremeno može i da zasiti, što ga čini odličnom opcijom za ljude koji pokušavaju da smršaju. Skrob, proteini i vlakna mogu da zadrže osećaj sitosti, što može sprečiti prejedanje.

Da li su zamrznuti i konzervirani kukuruz zdravi

Ceo, svež kukuruz je najbolji izbor, ali i smrznuti i konzervirani kukuruz mogu biti zdrave opcije. Zamrznuti kukuruz je praktičan, jer nema potrebe za ljuštenjem i dostupan je tokom cele godine. Kukuruz u konzervi takođe može biti dobra opcija, dokle god se izbegavaju oni sa nezdravim aditivima.

Ipak, ne bi trebalo preterivati

Iako je slatkog ukusa i donosi brojne dobrobiti, ne bi trebalo preterivati sa konzumiranjem ove hrane. Ovo se posebno odnosi na ljude sa problemima sa varenjem, zbog nerastvorljivih vlakana i skroba koje sadrže. Isto važi i za dijabetičare, jer ako se jede u velikim količinama, kukuruz može povećati šećer u krvi.

Najzdraviji način pripremanja kukuruza

Kuvanje na pari i kuvanje u vodi su najzdraviji načini kuvanja kukuruza, ali pečenje takođe može da bude dobar izbor, prema stručnjacima.

Kukuruz sam po sebi ima malo kalorija i masti i specifičan ukus, ali se uvek može dodatno začiniti. Da bi kukuruz ostao zdrav, stručnjaci preporučuju korišćenje minimalne količine aditiva, poput soli ili putera. Maslinovo ulje i grčki jogurt mogu se koristiti kao zdravije opcije dodataka, kao i začinsko bilje, bilo da je sveže ili sušeno.

image