Magazin

U SSSR su mikrotalasne pećnice bile strogo zabranjene i to iz jednog razloga

Sovjetska vlast se vrlo revnosno odnosila prema zdravlju svojih stanovnika, pa je iz tog razloga ona donosila preporuke i naredbe o zabrani raznih stvari. Među njima su se nalazile i mikrotalasne pećnice. Da li je odluka vlasti SSSR bila ispravna ili su ipak preterali?
U SSSR su mikrotalasne pećnice bile strogo zabranjene i to iz jednog razloga© РИА Новости / Анатолий Сергеев-Васильев

Danas mirkotalasne pećnice zauzimaju počasno mesto u većini kuhinja. Zahvaljujući njima nikada nije bilo lakše ugrejati ručak ili brzinski pripremiti večeru. Ali, bez obzira na sve pluseve, ova bela tehnika je u doba Sovjetskog Saveza bila zabranjena.

Mikrotalasne pećnice su se smatrale "buržujskom napravom"

Prva mikrotalasna osmišljena je još sredinom prošlog stoleća. Međutim, tada je ona izgledala potpuno drugačije: bila je to ogromna skalamerija visine oko 180 centrimetara i težine oko 300 kilograma, koja uopšte nije bila osmišljena za podgrevanje ili pripremu hrane, već za njeno odmrzavanje. U početku su ih prvenstveno koristili vojnici, ali su nakon završetka Drugog svetskog rata one počele da se proizvode i serijski. Istina, tada bi za kupovinu jedne mikrotalasne prosečna porodica morala da radi nekoliko meseci, pa su mogli da je priušte samo buržuji.

Sovjetski naučnici: Mikrotalasne ne donose ništa dobro (osim toplog obroka)

Kada su se mikrotalasne pećnice pojavile na tržištu SSSR, eksperti su počeli  aktivno da se bave izučavanjem ovih naprava, odnosno principima njihovog rada. Rezultat njihovih istraživanja bio je jednoglasan: ovi uređaji uništavaju hranu, jer se prilikom njenog zagrevanja molekuli vitamina i drugih hranljivih materija razgrađuju. Osim toga, smatralo se da učestalo korišćenje ovij kuhinjskih aparata dovodi do razvoja malignih oboljenja. Stoga, jedini logičan sled događaja bio je da se mikrotalasne u potpunosti zabrane na teritoriji čitavog Sovjetskog Saveza.

Mikrotalasne doživele renesansu sa raspadom SSSR

Novi državni poredak doneo je ukidanje mnogih zabrana, pa tako i ove. Međutim, istovremeno su naučnici sa Zapada počeli da na sav glas pričaju o tome koliko su mikrotalasne štetne po zdravlje. Da li je to ikako uticalo na Ruse? Naravno da ne, oni su masovno, željni da ponovo osete čari brzog zagrevanja hrane, hrlili u prodavnice po svoju pećnicu. Od tada, pa sve do danas, proizvođači se trude da svaku novu seriju unaprede, a potrošači širom Rusije (i sveta) se dele u dva tabora: jedni koji su "za" i druge koji su kategorički protiv ovih kuhinjskih uređaja.

image