Magazin

Bezalkoholno pivo može pojačati želju za konzumacijom alkohola, otkrili naučnici

Bezalkoholno pivo se, od kada postoji na tržištu, smatra zdravijom verzijom popularnog osvežavajućeg napitka. Međutim, sve više naučnika upozorava da je istina potpuno suprotna: ne samo da se u njemu brže razvijaju bakterije i drugi patogeni, već ono može postati i "prečica" do alkoholizma.
Bezalkoholno pivo može pojačati želju za konzumacijom alkohola, otkrili naučnici© Canva / pixelshot

Oni koji vole ukus piva, ali ne vole da konzumiraju alkoholne napitke, najčešće se opredeljuju za bezalkoholnu varijantu ovog pića. Ono je i najbolji izbor u situacijama kada je nakon druženja sa prijateljima potrebno sesti za volan. Ali, da li je bezalkoholno pivo bolja, zdravija opcija? Naučnici tvrde da uopšte nije, i to iz više razloga.

Paradoksalno, ali istinito: Bezalkoholno pivo može biti okidač za alkoholizam

Iako zvuči potpuno neverovatno, konzumacija bezalkoholnog piva (kao i vina) može dovesti do razvoja veće želje za konzumacijom alhokolnih napitaka, pokazala su istraživanja koje je sproveo portal Appetite. Korelacija između ove dve, naizgled nepovezane stvari, posebno je jaka kod adolescenata koji su imali prilike da pre punoletstvo konzumiraju bezalkoholne napitke. U istraživanju je učestvovalo 600 tinejdžera, koji su imali zadatak da nakon konzumacije bezalkoholnih pića ocene njihov kvalitet i okarakterišu ukus napitaka.

Rezultati su pokazali da su adolescenti mahom bezalkoholne alternative ocenjivali veoma pozitivnim ocenama, dok su pojedini naveli i da su oni sasvim adekvatna zamena pravim, dok se ne dostigne donja uzrasna granica za kupovinu alkohola. Naučnici su ovo protumačili kao "crvenu zastavicu" i upozorili da ovako pozitivan doživljaj bezalkoholnih napitaka, naročito u adolescentskom periodu, jako lako može prerasti u tendenciju ka alkoholizmu u kasnijem, zrelom dobu. 

Postoji još jedan razlog zašto bezalkoholno pivo nije zdravije od običnog

Da je bezalkoholno, pa čak i blago alkoholno pivo neuporedivo pogodnije tle za razvoj bakterija i drugih vrsta patogena zaključili su američki naučnici u toku jednog eksperimentalnog istraživanja. Razlog za to je nizak procenat alkohola, zbog koga se one razvijaju brže nego u običnom pivu. U toku istraživanja, naučnici su poredili piva sa različitim udelom alkohola, u koje su dodavali jednu po jednu bakteriju.

Nakon određenog vremena i držanja uzoraka piva na različitim temperaturama, oni su ispitivali brzinu kojom su se razvijale bakterije i drugi patogeni. Rezultati su nakon dva meseca pokazali da su u bezalkoholnom pivu bakterije ne samo preživele, već i otpočele proces razmnožavanja. Ovaj je rezultat, doduše, uočen kod uzoraka koji su čuvani na temperaturama od 14 stepeni Celzijusa.

image