Magazin

Grickanje olovke može izazvati niz zdravstvenih problema, pa čak i razvoj tumora

Grickanje grafitnih ili hemijskih olovaka, vrhova lenjira i drugih čvrstih predmeta može se negativno odraziti na zdravlje. Najgore od svega, ova navika se često dovodi u vezu i sa razvojem tumora usne duplje.
Grickanje olovke može izazvati niz zdravstvenih problema, pa čak i razvoj tumora© Canva / null

U najranijem uzrastu kod beba se razvija refleks sisanja - jedan od primitivnih refleksa koji im omogućavaju da prežive. Nešto kasnije, uporedo sa sisanjem, dete počinje i da gricka, kako prvu čvrstu hranu, tako prstiće, igračke i druge predmete. U detinjstvu ova navika nije opasna, ali ukoliko se grickanje čvrstih predmeta nastavi i u odraslom dobu, posledice po zdravlje mogu biti veoma negativne, kao i trajne. 

Šta ima loše u navici grickanja olovaka

Osoba koja ima naviku da gricka olovke i druge čvrste predmete ne samo da neprekidno povređuje sluzokožu usne duplje, već obično to čini na istom mestu, traumirajući jedno isto područje. "Ovo u velikom broju slučajeva iznova i iznova izaziva stvaranje bolnih afti koje nikako ne mogu da zarastu", objasnila je ruski maksilofacijalni hirurg, implantolog i paradontolog Julijana Romanova u intervjuu za portal Gazeta.

Neprekidno oštećenje sluzokože može dovesti do razvoja malignih formacija

"Na duže staze, na mestima na sluzokoži koja dolaze u kontakt sa čvrstim predmetima pojavljuju se erozije, a potom i formacije fibroma i papiloma. Ovo, posledično, dovodi i do neadekvatnog odgovora imunog sistema, zbog čega formacije koje mogu imati tendenciju da postanu zloćudne", upozorila je Romanova. Kod osoba koje su pušači, bilo da su u pitanju cigarete ili elektronske cigarete, rizik je još i veći.

Pirsing na usni ili jeziku takođe može biti uzrok nastanka zloćudnih tumora

U visokoj zoni rizika nalaze se i osobe koje u usnoj duplji imaju pirsinge, koji zbog svoje veličine i oblika kontinuirano stvaraju pritisak na okolnu sluzokožu i izazivaju pojačano trenje. "Neretko ova vrsta nakita sa vremenom prestane da bude savršeno glatka zbog nagomilavanja kamenca, a znači - oštre ivice mogu dovesti do nastanka ranica u ustima, koje kasnije mogu prerasti u zloćudne tumore.

image