Magazin

Koji su najzdraviji sastojci za salatu - neophodan izbor namirnica za sigurno zdrav obrok

Krastavac, mladi luk, zelena salata i paradajiz su sastojci od kojih se pravi idealna salata za tople letnje dane, a mnogi će priznati da uz malo belog mesa ili sira nema boljeg obroka. I nutricionisti ovakva jela predlažu, ali naglašavaju da i ovde mora da postoji mera i raznovrsnost.
Koji su najzdraviji sastojci za salatu - neophodan izbor namirnica za sigurno zdrav obrok© Kelly Visel/unsplash

Sveže voće i povrće su velika preporuka tokom vrućina, a salate su više nego dobrodošle, savetuju doktori sa svih strana. Ovde možemo da upadnemo u zamke, te da stavljamo nezdrave prelive ili kupovne "hrskave" sastojke koji su puni aditiva.

"Što su sastojci u vašoj salati raznovrsniji, to ćete dobiti bolju ishranu. Najbolji način za to je da se oslonite na boje, prolazeći kroz dugin spektar da biste videli koliko nijansi možete dobiti u jednoj činiji", savetuje Abra Papa, dijetetičar.

Međutim, snabdevanje velikim brojem sastojaka često odlažemo zbog nedostatka vremena, te stručnjak predlaže da se fokusiramo na nekoliko neophodnih sastojaka.

"Pronađite neke 'prečice' u prodavnici, kao što su prethodno kuvana cvekla, leblebije u tegli", savetuje.

Osnova od zelene salate

Treba uključite različite vrste, ako je moguće, jer svaka vrsta zelene salate ima drugačiji nutritivni profil.

Zelena rimska salata ima najviše vitamina A, K i C, kao i male količine kalijuma, gvožđa i vlakana, rekli su stručnjaci za Ju-Es-Ej-Tudej. Crvene i zelene salate su dobri izvori antioksidanata, te ih ne treba zanemariti.

Tamno lisnato povrće kao što su spanać, blitva, kelj su bogati vitaminima K i C, kao i kalcijumom i brojnim antioksidantima.

Začiniti zeleniš, pa dodati "boje"

Dijetetičar preporučuje da se prvo začini zelena salata, dakle preliti je u činiji maslinovim uljem, limunom, soli, pre stavljanja drugog povrća. Posle ovog vreme je da se doda drugi deo spektra boja, pa staviti žutu papriku, šargarepu ili cveklu, predlaže Papa.

Slobodno kombinovati povrće sa bobicama ili voćem kao što su breskve ili nektarine. Jabuka je omiljena u jesen, a grejpfrut i pomorandžu možemo stavljati zimi.

Ne mora samo presno povrće

Budite kreativni, kažu nutricionisti i predlažu da ne ograničavamo salatu samo na sirovo povrće. "Pečeno ili kuvano povrće nudi zanimljiv kontrast između toplih i hladnih namirnica", kaže Pappa.

Takođe su i žitarice dobro došle - pirinač, kinoa, bulgur čine zanimljive dodatke salati, koji imaju pohvalne nutritivne vrednosti.

Proteini obavezni, obezbediće sitost

Proteini pomažu telu da proizvodi energiju i gradi mišiće, a omogućavaju da ostanemo siti dugo nakon jela. Salatu bi trebalo obogatiti piletinom ili tunjevinom, pasuljem ili leblebijama, ako hoćemo biljnu varijantu.

image