Magazin

Ako ne želite mamurluk, uradite ovo pre, posle i tokom konzumiranja alkohola

Najbolji način da sprečite mamurluk je da poptuno izbegnete alkohol. Međutim, to je često lakše reći nego uraditi, posebno ako je u pitanju slavlje, te vas atmosfera "ponese" i popijete mnogo više nego što ste planirali. Ipak, to ne znači da zaslužujete da patite sledeći dan. Možete umanjiti efekte mamurluka ili ga čak poptuno sprečiti ako se držite sledećih savet
Ako ne želite mamurluk, uradite ovo pre, posle i tokom konzumiranja alkohola© Freepik/freepik

"Nikada više neću piti, zašto sam to uradio, biće mi loše naredna tri dana..." Ovo su samo neke od mučnih misli koje vam se vrte po glavi jutro nakon događaja na kome smo preterali sa konzumiranjem alkohola. Srećom, mamurluk ne mora da bude neizbežna "cena koju plaćamo" za dobar provod, a da biste ga izbegli ili barem umanjili efekat, postoje stvari koje možete da radite pre, tokom, i posle uživanja u pivu/vinu/koktelima...

Pre nego što pijete

Masti i vlakna u hrani

Svima je poznato da je bilo koja vrsta hrane preporučljiva u sprečavanju mamurluka, ali se posebno ističe masna kada je u pitanju odlaganje apsorpcije alkohola u telu. Ovo je dobar prvi korak ka izbegavanju mamurluka. Opredelite se za hranu koja sadrži zdrave masti, poput avokada, tako da usput dobijete i korisne hranljive materije. Takođe, hrana bogata vlaknima, poput prokelja, sočiva i kokica, razlaže i apsorbuje alkohol, sprečavajući ga da dospe u krvotok.

Preventivni vitamini

Vitamin C, koji se uglavnom veže za prehlade zbog sposobnosti u borbi protiv njih, takođe može da vas zaštiti od simptoma mamurluka. Možete se osloniti na suplement, ali je preporučljivije da izvor vitamina C budu različito voće i druge namirnice.

Dok pijete

Izbegavajte pića koja imaju jače boje i ukus

Kongeneri su jedinjenja koja alkoholu daju ukus i boju. Svaka vrsta alkohola sadrži kongenere, ali tamni alkoholi, kao što su crveno vino i viski, generalno ih imaju više od svetlijih. Ove toksične hemikalije mogu pokrenuti upalne procese u telu koji pomažu da se pojave simptomi mamurluka. Dakle, odlučite se visoko filtrirani alkohol svetlije boje. Što je alkohol skuplji, to je više filtriran i ima manje kongenera koji izazivaju mamurluk.

Takođe, pića poput vina, a posebno crno vino, može da sadrži sulfite, koji mogu izazvati glavobolje kod ljudi koji su na njih osetljivi, čak i pre nego što se pojave simptomi mamurluka.

Izbegavajte mehuriće

Istraživanja su otkrila da prisustvo mehurića, bilo da su u gaziranom napitku kao što je šampanjac ili u alkoholu pomešanom sa gaziranim sokom, može ubrzati brzinu apsorpcije alkohola. Karbonizacija može izazvati proširenje površine želuca, što dovodi do povećane apsorpcije alkohola (i veće verovatnoće neprijatnog jutra posle).

Ne zaboravite vodu

Konzumiranje vode tokom celog događaja je jedan od najboljih načina da sprečite mamurluk. Prvo, obnavlja nivoe hidratacije, što je vrlo važno, s obzirom da alkohol dehidrira. Voda je još važnija kada pomešate alkohol sa kofeinom, koji udvostručuje efekat dehidracije, tako da morate biti oprezni.

Nakon konzumiranja alkoholnih pića 

Spavajte

San obnavlja snagu organizma, tako da nemojte da se osećate loše ako sledećeg dana morate duže da spavate i posvetite se odmoru. Ovo će pomoći vašem telu da se oporavi i "resetuje" nakon konzumiranja alkohola. Imajte na umu da alkohol takođe može negativno da utiče na dužinu i kvalitet sna, tako da nemojte da budete razočarani ako niste imali "savršeni odmor" - najvažnije je da se sledećeg dana ne naprežete.

Hidratacija

Konzumacija alkohola uzrokuje češće mokrenje, što dovodi do dehidracije. Pijte dosta vode, a možete popiti i vodu sa dodatkom elektrolita, koji pomažu kod hidratacije.

Odaberite pravu hranu

Lagani ugljeni hidrati, kao što su suvi tost i krekeri, mogu biti dobar izbor. Oni pomažu u apsorpciji alkohola koji je ostao u stomaku, obezbeđuju umeren unos šećera i suzbijaju mučninu. Još jedan dobar način za borbu protiv niske glukoze je konzumiranje jedne ili dve kašike meda uz jutarnji tost.

Pored toga, biće vam potrebni proteini, kao što su jaja. Bogata su hranljivim materijama, sadrže aminokiselinu cistein, koja može pomoći u čišćenju jetre od štetnih slobodnih radikala.

Ako je potrebno, uzmite lek

Možete popiti lek koji ublažava glavobolju, a ne uznemirava stomak. Međutim, pre uzimanja bilo kojeg leka, obavezno se hidrirajte i pojedite lagan doručak.

Vežbajte (ako ste u mogućnosti)

Slušajte svoje telo: Ako se zaista osećate veoma nemoćno od mamurluka, verovatno nije mudro da pokušavate da vežbate. Iskoristite ovo vreme za odmaranje.

Međutim, ako mislite da imate dovoljno snage, vežba može da bude pravi lek koji vam je bio potreban. Mnogi ljudi veruju da je trening sjajan način za uklanjanje efekata mamurluka. Ne morate da se gurate do krajnjih granica, ali umerene vežbe mogu biti rešenje za pravilan rad metabolizma i oslobađanje toksina.

image