Magazin

"Put ljubavi" u Italiji se ponovo otvara - najromantičnija staza sa spektakularnim pogledom

Činkve Tere u Italiji nisu poznate samo po živopisnim kućice na liticama, već i po "Putu ljubavi" - stazi za koju mnogi kažu da je jedna od najromantičnijih na svetu, a koja je iz bezbednosnih razloga bila zatvorena 12 godina. Sada će ovim putem ponovo "tabati" lokalci i tursti i uživati u ljubavi, istoriji i prelepom pogledu.
"Put ljubavi" u Italiji se ponovo otvara - najromantičnija staza sa spektakularnim pogledom© Maksim Shutov/unsplash

"Put ljubavi" u Činkve Tere je zbog klizišta bio zatvoren 12 godina a ova pešačka staza dužine 800 metara, sa zadivljujućim pogledom na Ligursko more, povezuje sela Riomađore i Manarolu izgrađena je na opasnom, strmom terenu sklonim klizištima.

Izgradnja ovog puta datira još iz dvadesetih godina 20. veka, a ideja za stazu je nastala kada su meštani primetili priliku da povežu dve odvojene staze na suprotnim stranama železničke pruge. Iako je ova zona postala popularna među turistima, klizišta i poplave su doveli do njenog zatvaranja. Sada se situacija menja i najavljeno je da će 27. jula posetioci moći da šetaju "Putem ljubavi, a obavezna je i rezervacija karata, jer je maksimalno 400 ljudi može da bude na stazi po satu. Nova pravila imaju za cilj da ograniče prekomernu gužvu.

Nestvaran pogled na more i zalazak sunca

Put ljubavi nosi ime najverovatnije kada je anonimni pisac, očigledno sa talentom za brendiranje, napisao ovo ime na kamenom zidu. Tokom sedamdesetih godina, lokalne vlasti su prepoznale značaj imena i postavile klupe posvećene mitološkim figurama strasti, kao što su Kupidon i Eros, čime su dodatno osnažile romantičnu reputaciju staze.

Oni koju su šetali, kažu da je to lako prohodna staza sa pogledom na more i prelepim zalaskom sunca, kao i nesvakidašnjim pejzažem. Upravo takva, postala je popularna kao idealno mesto za romantične šetnje i ljubavne sastanke.

Zanimljivo je da, iako će venčanja na "Putu ljubavi" morati da sačekaju sledeće godine na otvaranje malog amfiteatra, zvaničnici garantuju da su već od ovog leta dozvoljena i vrlo intimna venčanja sa samo nekoliko gostiju ali bez osveženja ili prijema. Na kraju krajeva, niko ne može zaista kontrolisati romansu i ko će razmeniti zavete na ovoj romantičnoj stazi, piše Bi-Bi-Si.

image