Magazin

Solo koncert u kupatilu: Zašto volimo da pevamo pod tušem

Verovatno pevate iz sveg glasa kada ste na koncertima ili u izlasku sa prijateljima, ali osim toga, postoji još jedna situacija u kojoj sebi dopustimo da se ovako opustimo - a to je pod tušem. Svako od nas je barem jednom imao potrebu da zapeva dok se tušira, ali odakle se javlja ova želja? Iako u tom trenutku nema ko da nas čuje, pridruži nam se, zašto je toliko zabavno? Ipak, postoji nekoliko razloga zašto nam pevanje pod tušem tako prija, kao i zašto je preporučljivo da to nastavimo da radimo.
Solo koncert u kupatilu: Zašto volimo da pevamo pod tušem© Freepik/freepik

Fenomen pevanja pod tušem je interesantan, jer nije posebno vezan za određenu kulturu i običaje, već je ovo vesela navika koja je rasprostranjena širom sveta. Mnogi postanu strastveni muzički izvođači kada su sami u kupatilu, iako većina verovatno ne bi mogla na isti način da peva pred publikom. 

Brojne studije su pokazale da je pevanje u društvu veoma korisno za zdravlje - poboljšava odnose s drugima, stvara osećaj zajedništva, razvija se poverenje... Ali zašto nam toliko prija i kada nema društva oko nas, kada niko ne može da nas čije?

Da li nam je jednostavno lakše da pevamo kada smo sami, pa se potpuno opustimo? Ovo jeste jedan od razloga, ali nije toliko jednostavno. Pevanje pod tušem je zadovoljavajuće iz više razloga.

Oslobađa od stresa

Zašto smo dovoljno opušteni pod tušem, toliko da odjednom zapevamo? Za mnoge, tuširanje je jedino vreme u toku dana kada mogu da budu sami, barem na nekoliko minuta. Osim toga, nalazite se u toplom, malom, bezbednom prostoru. Dovoljno vam je udobno da se opustite i osećate kao da se stres "spira" sa vas.

Kada se opustite, vaš mozak oslobađa dopamin, koji može da "probudi" vašu kreativnu stranu. Naravno, u tom trenutku ne možete da počnete da pišete priču ili slikate, ali definitivno možete da zapevate.

Dodatno zadovoljstvo

Dobro se osećate, jer uživate u trenutku samoće, voda je topla, kupka dobro miriše... A dokazano je da se uz pomoć pevanja osećate još bolje. Zahvaljujući udisanju koje vam je potrebno da biste pevali, unosite više kiseonika u krv. Ovo vam omogućava bolju cirkulaciju, što zauzvrat poboljšava stanje organizma i raspoloženje.

Kućni studio

Koja je najbolja stvar kod pevanja pod tušem? Akustika! Kupatilo je sjajan muzički studio, pošto pločice u kupatilu ne apsorbuju zvuk, već se vaš glas odbija napred-nazad po prostoriji pre nego što nestane. A pošto je tuš uglavnom uzak, mali prostor, on pojačava vaš glas. Zbog odbijanja zvuka o pločice, vaš glas duže "visi" u vazduhu i ujednačavaju se promene tona u vašem pevanju. Drugim rečima - čini da zvučite bolje nego inače, što je dodatno povećanje samopouzdanja i ohrabrenja.

Dakle, s obzirom da je ovo aktivnost koja poboljšava raspoloženje, opušta vas i oslobađa od stresa, nemojte da se ustručavate od pevanja pod tušem. 

image