Najavaljeno je da će hrana na Letnjim olimpijskim igrama biti dobrim delom bazirana na voću i povrću, a očekuje se da će biti servirano preko 40 hiljada obroka svakog dana tokom takmičenja. Ipak, u restoranu Olimpijskog sela, mnogima omiljeno jelo - pomfrit neće biti u ponudi i to zbog rizika od požara, piše Gardijan.
Takođe, sportistima neće biti ponuđena tradicionalna francuska hrana poput specijaliteta sa foa gra i govedine na burgunski način. Umesto toga, biće dostupna vegetarijanska verzija ovog poznatog gulaša. Takođe, restoran će koristiti ekološki prihvatljive materijale i neće služiti avokado zbog njegovog uticaja na klimu.
"Pomfrit je previše rizičan zbog opasnosti od požara pri korišćenju friteza. Nećemo služiti foa gra zbog brige o dobrobiti životinja, a ni avokado zbog njihovog uvoza i velike potrošnje vode," rekao je kuvar Šarl Gijloj za Njujork Tajms.
Jedina hrana koja će stići iz inostranstva su banane, ali one će biti dopremljene brodom. U ponudi će biti baget i francuski sir, ali ne i vino. Tokom Igara, tri vrhunska kuvara će demonstrirati moderne, lakše i multikulturalne verzije klasične francuske kuhinje. Međutim, samo će Olimpijci imati pristup restoranu.
"Ne brinite, imaćemo francuske sireve, teletinu sa laganim sosom i naravno baget. Sportisti će čak moći da uče pravljenje hleba sa majstorom pekarom", naglašava kuvar Stefan Šišeri.
Kuvari su istakli da planiraju zdraviji, bezbedniji i ekološki prihvatljiv meni sa 500 različitih jela, uključujući vegetarijansku švarmu, pečen patlidžan, falafel od cvekle, vegetarijanske hot-dogove i musli sa kinoom.