Jednu stvar nikada ne bi trebalo da koristite u hotelima, jer je leglo bakterija i gljivica

Ako ste mislili da je dovoljno da kosu na odmoru štitite od sunca ili bazenske vode - prevarili ste se. Treba da je štitite i od bakterija i gljivica, koje vrebaju sa jednog predmeta koji se nalazi u gotovo svim hotelskim sobama.

Fen se obično nalazi u svim hotelskim sobama i privatnim apartmanima. Većina putnika se na to i oslanja, pa ga ne nosi sa sobom kako ne bi pretrpavala i ovako pune kofere. Međutim, triholog Džeki Mekintoš upozorava sve koji idu na putovanje da fenove nikada ne koriste u hotelima i apartmanima.

Hotelski fenovi su najveći neprijatelj zdravog vlasišta i lepe kose

Iako nekima može zvučati potpuno neverovatno, fenovi zapravo mogu biti jedan od najprljavijih predmeta u sobama, jer se njihovom čišćenju obično posvećuje najmanje pažnje, ili ne posvećuje uopšte. Iz toga razloga oni već nakon nekoliko korišćenja mogu postati leglo bakterija i gljivica, koji će se prilikom feniranja uspešno "preseliti" na vaše vlasište.

"Kada ovi mikroorganizmi nađu put do temena glave, na njemu će doći do iritacija i infekcija, usled kojih će se javiti ne samo osećaj neprijatnosti, već i usporen rast kose", navela je Mekintoš, stručnjak za zdravlje kose, u intervjuu za San. Osim ovih patogena, u fenu se može naći i velika količina prašine, pa čak i spora buđi, koje će folikule dlake zapušiti i izazvati upalne procese.

Šta je najbolja alternativa na putovanju

Spavanje sa mokrom kosom možda zvuči kao bolje rešenje imajući u vidu sve navedeno, ali i to je daleko od istine. Zapravo je jednako štetno, jer vlažni uslovi doprinose sporijem procesu sušenja i mogu stvoriti savršeno okruženje za razvoj gljivica i bakterija. Kao posledica mogu se javiti svrab i perutanje, koji nam na odmoru nikako ne trebaju.

Umesto toga, najbolje bi bilo da na putovanje nosite svoj fen. Ukoliko onaj koji koristite kod kuće zauzima previše mesta u koferu, alternativa mogu biti manji, jednostavniji fenovi, koje ćete koristiti samo tokom odmora, tih nedelju ili dve dana. Tako ćete biti sigurni da su oni čisti i da ne postoji rizik da dobijete neku infekciju.