Magazin

Kada je "idealno" vreme da deca sama otputuju na letovanje sa društvom

Samostalno letovanje sa društvom je san svakog tinejdžera, ali i bolna tačka svakog roditelja. Da li će sve biti u redu? Hoće li se dete pridržavati pravila koja roditelji diktiraju kada se nađe bez njihovog nadzora? Ova pitanja muče mnoge. Ali, prvo samostalno letovanje ne mora nužno biti bauk - važno je samo pristupiti mu adekvatno.
Kada je "idealno" vreme da deca sama otputuju na letovanje sa društvom© Canva / StefanDahl

Kako odrastaju, školarci sve se više i više odvajaju od roditelja i žele da svoje slobodno vreme na raspustu provedu sa društvom. I to je sasvim u redu. Ali, sa ulaskom u pubertet u njima kreće da se rađa i želja za samostalnim putovanjima. To je ono što roditeljima teško pada, jer svoje dete, koje se do juče od njih nije odvajalo, odjednom treba da puste samo, odnosno sa društvom, i to na relativno dug vremenski period.

Da li postoji idealno vreme za samostalno putovanje

Ne postoji univerzalan odgovor na pitanje: "Kada je idealno vreme da dete na odmor otputuje bez roditeljske pratnje". Pre svega jer nisu sva deca ista, ni po stepenu samostalnosti, ni po željama. Neki su odgovorniji, neki nisu. Jedni su vrlo društveni i lako snalažljivi, drugi i ne toliko. Svakako, najbolje bi bilo da inicijativa za samostalno putovanje dođe od deteta i da se tek nakon toga roditelji uključe u "pregovore" na ovu temu.

Ova pitanja mogu pomoći roditeljima da razumeju očekivanja svog tinejdžera

Kada je reč o prvom putovanju sa društvom, većina tinejdžera je njega spremna već sa 17 ili 18 godina. Ali, na roditeljima je da procene da li su oni zaista dovoljno zreli za to. Koliko je dete samostalno u svakodnevnom životu? Koliko poštuju pravila koja im vi kao roditelj postavljate? Kako se nose sa konfliktima? Ova pitanja mogu pomoći roditeljima u proceni, prenosi portal Familien.

Obe strane moraju biti spremne da "pregovaraju" 

"Pregovori" bi trebalo da se vode postepeno i sa dosta pažnje i strpljenja. Od toga koliko su obe strane spremne na kompromis zavisi i uspešnost "pregovaranja". Za početak, roditelji bi trebalo da razumeju šta je to što dete očekuje od ovakvog odmora: da li je to dobar provod sa društvom, upoznavanje drugih naroda i kultura, obilazak lokalnih atrakcija ili nešto četvrto.

Kompromis kuću gradi

Ukoliko niste spremni da tinejdžera pustite potpuno samog, bez nadzora na put, možete mu ponuditi zajednički odlazak, ali u mesto gde njegovo društvo letuje. Tako će vam on uvek biti "na oku", a opet imati mogućnost da slobodno vreme provede sa ekipom i uživa onako kako njemu odgovara. Ova vrsta kompromisa može biti odlična za početak, smatraju stručnjaci.

image