Bez lutanja i sa osobom koja je riznica znanja: Zašto su lokalni turistički vodiči ponovo popularni

Retko ko ne voli putovanja - upoznavanje sa novim gradom, njegovom kulturom, lokalcima, ispobavanje novih specijaliteta, zaista nema cenu. Ipak, možemo da se "pogubimo" po mapama, utrošimo dosta vremena da pronađemo određeno mesto ili čekamo danima da posetimo popularni lokal. Zato bi možda trebalo pronaći stručnjaka koji bi nam u svemu olakšao i učinio boravak u drugoj zemlji daleko prijatnijim i jednostavnijim, a koji takođe postaje sve zanimljiviji mlađoj populaciji.

Ukoliko samostalno istraživanje grada nije vaš izbor, jer pročavanje istorije i besciljno hodanje nije nešto u čemu uživate, onda bi trebalo razmisliti o turističkom vodiču i to posebno onom koji vodi manje pešačke ture.

Znate kako kažu za turističke vodiče da su velika riznice znanja, koji vas lako može provesti sa jednog dela grada u drugi, pokazati prečice, ispričati fenomenalne lokalne priče. Po mnogima, oni su pravi izbor i početak odmora jednostavno ne može da se zamisli bez njih.

Ponovo popularni među mladima 

Ukoliko ste već imali iskustva sa vodičima, poznato vam je da će dati smernice za upoznavanje mesto iz raznih uglova, a sigurno je upućivao na lokalne prodavnice, zanamenitosti, restorane.  

"Pešačka tura koju vodi iskusan lokalni vodič pruža odličnu priliku putnicima da se orijentišu i upoznaju sa 'rasporedom' grada ili kvartom", rekla je Lisa Čen, direktorka jedne turističke kompanije.

Nedavna anketa pokazala je da turistički vodiči i ture ponovo dobija popularnost među mlađim putnicima, posebno među milenijalcima i generacijom Zed. Popularni razlozi za ovakav izbor uključuju dublje uranjanje u istoriju, istraživanje lokalne kuhinje i upoznavanje lokalaca, piše Haf post.

Zašto su privatni vodiči za mnoge pravi izbor

Možda vam velike grupne ture deluju haotično, ali ako izbor "padne" na privatne, manje ture sigurno će šetnje i "lutanja" biti fleksibilnija i personalizovanija. Takođe, manje grupe omogućavaju turistima da direktno komuniciraju sa vodičem i prilagode iskustvo svojim interesovanjima.

Lokalni vodiči takođe pomažu u uštedi vremena i izbegavanju gužve. U eri ekološke svesti, obilazak grada sa lokalnim vodičem doprinosi održivom i odgovornom turizmu, a vođene pešačke ture mogu značajno poboljšati celokupno iskustvo i učiniti boravak prijatnijim.

"Oni obiluju znanjem, umeju da preporuče dobre kafee, obroke, kao i aktivnosti van utabanih staza. Ture obično počnu rano ujutru, a putnici mogu iskoristiti stručnost i interne savete vodiča, i tako steći vredne uvide koji poboljšavaju celokupno iskustvo i čine boravak ugodnijim", pojašnjava Čen.