Magazin

Telefon, slušalice, pametni sat: Kako pravilno da čistite tehniku

Znate li da je površina mobilnog telefona ima više bakterija nego WC šolja? Zvuči neverovatno, ali je istina, a isto se može reći i za brojne druge uređaje koje svakodnevno koristimo. Uvek ih dodirujemo golim rukama, bez obzira da li smo ih prethodno oprali ili ne, tako da ima smisla da ovi uređaji postaju leglo bakterija. Evo kako da ih pravilno održavate čistim.
Telefon, slušalice, pametni sat: Kako pravilno da čistite tehniku© Freepik/Drazen Zigic

Uvek se setite da operete ruke kada uđete u dom, ali da li se setite da očistite svoj mobilni telefon, slušalice, pametni sat? Verovatno ne, a zajedno sa tastaturama, miševima i drugim digitalnim uređajima koje koristite svakoga dana, sve ove površine su pune nevidljivih bakterija i prljavština. 

Evo kako pravilno da ih čistite, tako da održavate higijenu, ali i sprečavate potencijalni kvar uređaja:

Obrišite ekrane nežno, ali temeljno

Koristite krpu od mikrovlakana posebno dizajniranu za ekrane. Sićušna vlakna hvataju i uklanjaju prljavštinu i masne tragove prstiju, bez ostavljanja tragova ili ogrebotina. Navlažite krpu od mikrovlakana destilovanom vodom i temeljno obrišite ekrane telefona, tableta, laptopa, pametnih satova.

Nemojte koristiti papirne ubruse ili maramice. Papirni proizvodi se razlažu i mogu ostaviti sitne ogrebotine ili dlačice na površini ekrana koje mogu začepiti otvore.

Nikada ne koristite sprejeve za čišćenje ili druge jake hemikalije. Na primer, sredstva za čišćenje stakla često sadrže alkohol ili druge hemikalije koje samo jednom upotrebom, mogu uništiti mnoge ekrane laptopova.

Uklonite ostatke između tastera na tastaturi

Koristite limenku sa komprimovanim vazduhom da izduvate sitne mrvice i prašinu koja se nakupila između tastera, što može prouzrokovati da se tasteri zalepe. Prvo, potpuno isključite uređaj. Zatim nagnite laptop pod uglom i prskajte kratke mlazove vazduha po tastaturi i ovu radnju ponovite iz različitih uglova, da biste podigli i oduvali sve ostatke.

Takođe možete da koristite novu četkicu za zube sa mekim vlaknima da nežno uklonite mrvice, prašinu, mrtve ćelije kože i drugu prljavštinu između tastera na tastaturi, bez izazivanja oštećenja. Ovom prilikom možete zadržati ovu četkicu i koristiti je isključivo za čišćenje vaših tehničkih uređaja. Četkajte u jednom pravcu da biste efikasno sakupili i uklonili ostatke, a zatim upotrebite limenku komprimovanog vazduha da oduvate sve ostatke koje ručno niste uklonili.

Nemojte koristiti pamučne štapiće ili čačkalice da biste iskopali ostatke, koji se mogu odlomiti i izazvati veći problem ako se zavuku dublje unutra. Nemojte koristiti četkicu za zube sa čvrstim vlaknima, jer agresivno ribanje može izgrebati površinu vaših tastera ili pomeriti ih. Takođe, izbegavajte držanje konzerviranog vazduha naopako, što oslobađa tečnost koja može oštetiti elektroniku.

Otvori na uređaju

Proverite svoje portove za punjenje na telefonima, tabletima, bežičnim slušalicama i pametnim satovima. Pažljivo ostružite sve ostatke plastičnom ili drvenom čačkalicom. Za prljavštinu koja se nalazi dublje u otvoru, koristite vazduh iz konzerve da biste ga oslobodili.

Nemojte zaglavljivati metalne alate ili predmete u otvore, jer ovo može postepeno uništiti sposobnost uređaja da se pravilno povežu i pune.

Protresite uređaje

Isključite tastature i miševe i druge uređaje, nežno ih protresite naopačke iznad korpe za otpatke da biste ispraznili mrvice, kuglice prašine, kose i druge ostatke koji mogu da ometaju njihov rad. Posebno je preporučljivo da ovo radite sa bežičnim uređajima, jer zaglavljena prljavština može da ometa povezivanje na Blutut.

Ne pokušavajte ovu vrstu čišćenja dok su uređaji i dalje uključeni i povezani, što može dovesti do slučajnog pritiskanja dugmadi i komandi.

Potopite i izribajte kaiševe za pametne satove

Pomešajte nekoliko kapi blagog sapuna za ruke u posudu sa toplom vodom. Nežno ih oribajte da biste uklonili znoj, masnoće kože i naslage prljavštine četkicom za zube sa mekim vlaknima ili kaiš trljajte između vrhova prstiju. Temeljno isperite i ostvite da se osuši.

Ako nije izričito naglašeno da je vodootporan, nemojte ubaciticeo sat u vodu, da ga ne biste oštetili.

Osvežite slušalice sa antibakterijskim maramicama

Povremeno koristite maramicu koja sadrži alkohol za dezinfekciju, posebno nakon treninga ili ako ih nosite duže vreme. Maramice mogu ubiti i sprečiti širenje bakterija, posebno ako ih delite sa drugima. Obrišite površinu plastike i mekanih vrhova za uši, pomoću pamučnog štapića za uši.

Nemojte da dozvolite da uđe vlaga u otvore slušalica, jer to može oštetiti unutrašnje komponente i nikada ih nemojte potopiti u vodu ili sredstva za čišćenje.

image