Kratak vodič za napojnice u evropskim zemljama: Gde se bakšiš očekuje, a gde se smatra lepim gestom

"Zaokruživanje" iznosa računa je praksa u većini evropskih zemalja. Međutim, visina napojnice može itekako da varira - od par centi, pa sve od nekoliko desetina evra, zavisno od zemlje u kojoj se nalazite, ali i od vrste ugostiteljskog objekta.

Pravila ostavljanja napojnica konobarima, taksistima i osoblju hotela zavisi od zemlje do zemlje, ali je neko uopšteno pravilo da iznos varira između 5 i 10 procenata od vrednosti usluge. Međutim, neke zemlje imaju i svoja, posebna pravila, koja nekada ispadaju iz ovog uobičajenog šablona. Prošli put smo akcenat stavili na različite delove sveta, ali ovog puta naš fokus je na popularnim evropskim destinacijama.

Francuska

Francuzi su dosta opušteni kada je reč o napojnicama i kod njih one nisu obavezne: vozači Ubera neće očekivati od vas da ostavite koji evro više, kao ni recepcionar u hotelu ili konobar u obližnjem kafiću. Naravno, to ne znači da ne treba da izrazite svoju zahvalnost za izuzetnu uslugu. U dobrom restoranu sasvim je u redu da ostavite između 5 i 10 evra, a ako kupujete kroasan u obližnjoj pekari, 10 ili 20 centi kusura takođe ne morate čekati. Prodavci će vam biti zahvalni.

Nemačka

U Nemačkoj važi pravilo da se u restoranima ostavlja između 5 i 10 procenata od iznosa računa. U manjim gradovima napojnicu možete ostaviti samo u gotovini, ali u velikim gradovima to možete učiniti i ako plaćate karticom. Jedino što ćete u tom slučaju morati jeste da naglasite konobaru da vam na iznos računa doda i onoliko koliko želite da ga častite. Ukoliko ste izuzetno zadovoljni uslugom napojnica može biti i veća - od 15 do 20 procenata od ukupnog računa.

Grčka

Grcima je jako važno da turisti u njihovoj zemlji uživaju, pa će oni učiniti sve da tako i bude. Iz tog razloga oni napojnice ne doživljavaju kao nešto što bi po automatizmu trebalo da dobiju, već kao gest kojim ćete im pokazati da ste se zaista lepo proveli i uživali u usluzi ili obroku. Stoga ne postoji ni pravilo kada je iznos bakšiša u pitanju. Ipak, preporuka je da on varira između 10 i 15 procenata u restoranima, a da se spremačicama i batlerima u hotelu ostavi 1 do 2 evra dnevno.

Italija

Za razliku od Grčke, u Italiji je ostavljanje bakšiša spada pod obavezno. Standardnih 5 procenata od visine računa smatra se potpuno zadovoljavajućom napojnicom, dok je 10 posto već veoma velikodušno od strane gosta. Međutim, kada je reč o kupovini kafe ili sladoleda "za poneti" u pitanju - tu čašćavanje nije obavezno, iako se čak i tada preporučuje makar neka simbolična čast. Pola evra ili evro je i više nego dovoljno.

Španija

Španija ima svoja pravila kada je ostavljanje napojnica u pitanju. Ukoliko sedite u bašti kafića ili restorana - čašćavanje je obavezno jer konobar treba da se probija između stolova i kroz gužvu do vas. Ako račun premašuje 40 evra po osobi - ostavljanje bakšiša je takođe obavezno, i to najmanje 5 evra. Ali, ako pijete kafu ili pivo u lokalnom baru, nešto sitniša (50 centi, evro, dva) je i više nego dovoljno, tek toliko da se konobaru zahvalite za pruženu uslugu.

Velika Britanija

U Velikoj Britaniji je pogled na ostavljanje napojnica veoma specifičan: ako ste u nekom lokalnom pabu, dovoljno će biti da "zaokružite" iznos računa na prv veću cifru, ali ukoliko ste seli u iole dobar restoran - 10 procenata je minimum koji bi trebalo da ostavite konobarima. U pojedinim ugostiteljskim objektima se može desiti i da vam u iznos računa automatski uračunaju i napojnicu, tako da uvek proverite šta piše, piše Vašington post.