I prevelik unos vode može da bude opasan za organizam

Iako nas doktori savetuju da treba da pijemo oko osam čaša vode dnevno, često kršimo ove preporuke i zaboravimo da se hidriramo ili pak preteramo u ispijanju. Dehidratacija nikako nije dobra, ali i prekomerna konzumacija vode može da budu opasna.

Kao što je poznato, nedovoljno vode u telu može dovesti do dehidratacije i pojave na primer, vrtoglavice ili u ekstremnim slučajevima, smrti. Takođe, i preterivanje u ispijanju vode utiče na  balans elektrolita u organizmu, što opet nije dobro, kažu stručnjaci. Dakle, treba pronaći meru. 

Koliko vode treba piti dnevno

Iako je osam čaša vode preporuka stručnjaka, treba imati na umu da se tečnost unosi iz hrane i drugih pića, te oko 20 odsto dnevnog unosa tečnosti obično dolazi iz hrane. Odrasli muškarci koji žive u umerenim klimatskim uslovima treba da unose oko 15 čaša tečnosti dnevno, dok odrasle žene u umerenim klimatskim uslovima treba da unose oko 11 čaša tečnosti dnevno i treba da piju više tokom menstruacije, trudnoće ili dojenja, prema Nacionalnoj akademiji nauka, inženjerstva i medicine Amerike.

Problemi koji nastaju kada preteramo 

Prekomerno konzumiranje vode ili drugih tečnosti, kao što su sportska pića, mogu izazvati probleme jer koncentracija soli u krvi postaje previše niska.

"Kada se to desi, nivo vode u telu raste i ćelije reaguju kako bi se regulisala koncentracija elektrolita, što može izazvati zdravstvene probleme", kaže dr Maheš Polavarapu.

Prekomerna hidratacija je češća kod sportista, osoba koji imaju problemima sa bubrezima i onih koji uzimaju određene lekove koji mogu izazvati prekomernu žeđ, kao što su antidepresivi i diuretici, kažu stručnjaci.

Šta može da se dogodi ako pijemo previše vode

Prevelika konzumacija vode je povezana sa stanjem koje se zove hiponatremija, koje nastaje kada je koncentracija soli u telu previše niska, jer pijenje velikih količina vode u kratkom vremenskom periodu remeti elektrolitski balans tela.

Drugi simptomi hiponatremije mogu uključivati mučninu, povraćanje, glavobolje, promene mentalnog stanja/konfuziju, nesvesticu, letargiju i komu. U ekstremnim slučajevima, može dovesti do smrti.

Koji su znaci da smo popili previše vode

Mnogi simptomi prekomerne hidratacije mogu se zameniti sa simptomima dehidracije. Obe mogu izazvati mučninu, grčeve u mišićima i umor: "Biti svestan žeđi i boje urina je najlakši način da se izbegnu i prekomerna hidratacija i dehidracija," kaže Evoldt.

Ako ste žedni, verovatno treba da pijete više vode. Tamno žuti urin je takođe znak da treba više piti. Bistar urin je znak da možda treba da pijete manje, piše Si-Bi-Es-Njuz.