Oni koji su ga posetili, kažu da u Šangaju postoje delovi grada gde nećete moći da se okrenete, a da ne naiđete na još jedan novi mali kafić. Kultura kafića u gradu se razvija godinama, ali otvaranje nakon kovida zaista je dalo veliki podsticaj, jer lokalno stanovništvo oberučke prihvata život na otvorenom, tražeći mesta za susret sa prijateljima i porodicom.
Za mnoge, odlazak u kafiće se smatra trendom, što je privuklo mlade posetioce da dolaze, a kafei su sada postali mesta za razne društvene događaje. Kako broj kafića raste, tako raste i apetit za eksperimentisanjem te stanovnici žele da probaju nove ukuse i nove vrste kafe, piše Bi-Bi-Si.
Izveštaj Šangajskog međunarodnog festivala kulture kafe beleži 9.553 kafića krajem 2023. godine. I nije samo broj objekata ono što Šangaj izdvaja - dok drugim kineskim gradovima dominiraju veliki lanci, eksplozija kafića u Šangaju uglavnom je podstaknuta nezavisnim objektima.
Jedna žena u Šangaju smatra da je lokalna kultura kafića sada čvrsto uspostavljena i kada su je pitali koliko šoljica kafe pije dnevno, glasno se nasmejala i odgovorila: "Koliko god želim". Ova izjava ilustruje koliko je ova navika postala integralni deo svakodnevnog života u Šangaju.
Takođe, jedan od stanovnika je istakao da je grad je kosmopolitski, međunarodni, trgovački u kome postoji tradicija ispijanja kafe u kafićima.
Vlasnici se suočavaju se sa problemima, ali se i prilagođavaju
Sa toliko novih objekata na šangajskoj sceni, konkurencija za kupce postala je žestoka, a i vlasnici se suočavaju sa izazovima, ali ipak dolaze do uspeha kroz jedinstvene koncepte i interesantan dizajn. Najamni troškovi mogu da budu visoki, a uvezena zrna kafe su skupa, pa vlasnici pokušavaju da izbegnu povećanje cena i trude se da privlače kupce novim ukusima i vrstama ovog napitka. Takođe, mnogi kafići u Šangaju se noću pretvaraju u barove kako bi maksimalno iskoristili svoj prostor i mogućnosti, pa ovi kafići često nude muziku uživo i druge zabavne aktivnosti koje privlače mušterije.