Skrivene tajne na "Tajnoj večeri" - Leonardove misterije koje i danas intrigiraju

Sveti Petar sa nožem ili misteriozna figura do Hrista na kompoziciji "Tajna večera" umetnika Leonarda da Vinčija su detalji koji i posle otprilike 530 godina su predmet velikih rasprava i analiza. Dramatična scena Hrista i apostola smatra se prikazom različitih gestova, emocija i simbola, ali šta se zapravo krije iza nekih detalja i zašto je ova kompozicija tako intrigrantna i posle toliko vekova?

Pravougaona kompozicija sa Isusom u centru i sa apostolima sa njegove leve i desne strane možda nam na prvi pogled deluje kao jednostavna, ali se sigurno ne zaboravlja. Upravo je to čuvena "Tajna večera", jedno je od najpoznatijih dela na svetu koje je nastalo najverovatnije između 1495. i 1498. godine.  Riznica je prikaza ljudskih osećanja, gestova i obiluje detaljima koje možda ne primećujemo ili su nam promakli, a priča su za sebe. Činjenica je da mnoge teorije i interpretacije o skrivenim simbolima i značenjima na slici doprinose njenoj trajnoj privlačnosti i misteriji, a neki od tih detalja možete pročitati u narednim redovima. 

Hrist nema oreol

Na Leonardovoj "Tajnoj večeri", Isus je naslikan bez oreola oko glave, što nije bilo uobičajeno, pa postoje razna tumačenja oko ovog momenta na slici. Jedni smatraju da svetlost koja dolazi sa prozora naslikanog iza figure Isusa, zapravo ima tu namenu. Drugi, pak tvrde da to ukazuje da je Isus čovek, odnosno ljudsko biće.

Izdajnik i srebrnjaci

Juda, izdajnik,  drži srebrne novčiće koje je dobio za izdaju, a pored njega se nalazi posuda za so koju je oborio, što može da simbolizuje njegov prekinut savez s Bogom. Popularni bloger koji u fokus stavlja umetnost i koji se predstavlja kao Culture Critic je ukazao na ovo kao jedan od simbola u slici. Međutim, iako je ova teorija popularna i opšte prihvaćena, Leonardo da Vinči nije ostavio potvrdu da je imao ovakvu nameru dok je slikao scenu. To znači da su mnoga tumačenja zasnovana na analizi, a ne na direktnom svedočenju samog umetnika, piše Dejli mejl.

Sveti Petar sa nožem u ruci

Petar je "prepoznat" upravo zbog noža kog ima u ruci, jer kao što je poznato, njime će odseći uvo vojniku koji pokušava da uhapsi Isusa.

Misteriozna figura i prst Svetog Tome

Posebnu pažnju na kompoziciji privlači figura do Isusa, jer je bilo stavova da je u pitanju ženska figura i smatralo se da je to najverovatnije Marija Magdalena. Ipak, mnogi stručnjaci ističu da je to apostol Jovan.

Takođe, apostol Toma, koji je u narodu poznat kao neverni Toma, stoji s podignutim prstom, što bi moglo navodno da simboliše njegov zahtev za dokazom Isusovog vaskrsenja.

Velika iluzija

Iako nam svima prvo "upadaju" u oči mirni Isus i apostoli koju su u pokretu, ne bi trebalo zanemariti i zidove sa strana, a takođe na zidu iza figura su tri prozora iza kojih se vidi pejzaž. Umetnik je koristimo linearnu perspektivu, odnosno linije koje se "spajaju" u jednoj tački i tako stvaraju iluziju dubine na ravnoj površini.

Divili su joj se mnogi umetnici 

Kompozicija je uticala na mnoge umetnike od Rafaela, preko Salvadora Dalija, do Endija Vorhola. Često je interpretirana i u popularnoj kulturi i na primer, Kanje Vest  je koristio sliku u muzičkim spotovima i omotima albuma, ali u savremenom kontekstu.   

Otvaranje Olimpijskih igara u Parizu i Tajna večera 

Tokom ceremonije otvaranja Olimpijskih igara 2024. u Parizu, prikazana je scena sa plesačima, dreg performerima i didžejem koju su mnogi povezali sa "Tajnom večerom" Leonarda da Vinčija. Reditelj Tomas Džoli, koji je kreirao taj video segment, tvrdi da je inspiraciju našao u grčkom bogu Dionisu, a ne u "Tajnoj večeri".  Sa druge strane producenti ove velike manifestacije su tvrdili da je Džoli koristio Leonardovu sliku kao inspiraciju, ali su naglasili da nije bilo namere da se uvredi bilo koja verska grupa.