Tužni ste? Ne morate da dolazite na posao: Poslodavac oduševio svet pravilom u svojoj firmi

Kineski biznismen dospeo je ovih dana u gotovo sve svetske medije pošto je najavio da će od sada njegova kompanija voditi potpuno drugačiju politiku od ostalih. U čemu je razlika? U tome što će zaposleni na godišnjem nivou moći da dobiju do 10 dana plaćenog odsustva ukoliko se u nekom trenutku ne osećaju srećno.

"Svako ima dane kada nije srećan, pa tako, ako se danas ne osećate srećno, ne morate doći na posao", izjavio je Ju, dodajući da svaki zaposleni može sam da proceni kada mu treba da se izoluje i ostane nasamo sa svojim mislima. "Zahtev za odsustvo ovog tima rukovodioci nemaju pravo da odbiju, to bi bilo kršenje pravila".

Zaposleni u ovoj kompaniji imaju i druge pogodnosti

Politika kompanije, između ostalog, podrazumeva i radno vreme koje je kraće od norme: zaposleni rade samo 7 sati dnevno, imaju slobodne vikende, pravo na 30 do 40 radnih dana godišnjeg odmora, kao i dodatnih 5 slobodnih dana povodom proslavljanja kineske nove godine. Osnivač kompanije i inicijator ovakvih organizacionih promena smatra da je njegova politika dobra i da samo tako zaposleni mogu da budu motivisani: "Ne težimo ka tome da budemo velika kompanija. Želimo da naši zaposleni imaju zdrav i opušten život, kako bi i atmosfera u kompaniji bila takva".

Društvene mreže u delirijumu: "Rado bih radio u takvoj firmi"

Nakon što je vest preplavila sve društvene mreže i portale stranih medija, korisnici su brže bolje pohitali da daju svoje mišljenje na ovu temu. Komentari su, svi do jednog, bili pozitivni, što je i očekivano. "Za ovako dobrog poslodavca bi trebalo da čuje ceo svet", napisao je jedan od korisnika, dok se drugi nadovezao govoreći kako bi jako želeo da dobije priliku da radi u Juovoj kompaniji: "Mislim da bih na takvom poslu bio srećan i cenio bih to."

Stanje na tržištu rada u Kini je zabrinjavajuće

Prema istraživanju iz 2021. godine, stanje na kineskom tržištu rada je veoma dramatično, a više od 65 procenata zaposlenih je anksiozno zbog obima posla i stepena odgovornosti koje ima na poslu i preumorno jer često radi prekovremeno. "Crnu statistiku" prokomentarisao je za portal Biznis Standard i Ju Donglai, koji je ovakvo poslovanje kompanija oštro osudio: "Prisiljavanje zaposlenih da rade prekovremeno je neetično. Lično smatram da je to način da se uništi nečija mogućnost za napredovanje."