Magazin

OpenAI uveo novitet: Korisnici sada mogu razgovarati sa AI čet-botom u realnom vremenu

Tehnološki gigant i jedan od pionira u svetu veštačke inteligencije OpenAI ponovo je iznenadio svoje korisnike i lansirao novi, unapređeni režim softvera ČetGPT koji podrazumeva i mogućnost razgovora sa popularnim čet-botom.
OpenAI uveo novitet: Korisnici sada mogu razgovarati sa AI čet-botom u realnom vremenu© Canva / Africa images

Tek što smo pomislili da su diveloperi kompanije OpenAI malo "povukli ručnu", stigao je demanti. "Pokrenuli smo novi, unapređeni Voice Mode", navedeno je na zvaničnom nalogu tehnološkog giganta na Iks društvenoj mreži. A nije prošlo ni 10 dana od prethodnog lansiranja, kada je predstavljen revolucionarni pretraživač interneta sa integrisanom veštačkom inteligencijom.

Funkcional dostupan korisnicima koji plaćaju pretplatu

Nova funkcija Vocie Mode (glasovni režim) dostupna je za sada tek maloj grupi korisnika koji plaćaju pretplatu i koji u sklopu svog paketa imaju i druge, napredne funkcije poput režima ČetGPT-4, koji pretražuje internet u realnom vremenu, DALL-E, koji je zadužen za generisanje hiperrealističnih fotografija i slično. 

Unapređenje korisnicima ČetGPT Plus paketa donosi mnogo noviteta: komunikacija sa čet-botom je intuitivnija i "prirodnija", softver je moguće prekinuti u pola reči, a algoritam je toliko usavršen da razume i oseća emocije sagovornika i odgovare generiše u skladu sa njima.

Novi funkcional uvodiće se postepeno, što znači da ga neće dobiti svi korisnici odjednom. Kompanija, međutim, navodi kako će se potpuna implementacija ovog ažuriranja dogoditi najkasnije na jesen tekuće godine, kada će i poslednji Plus pretplatnik moći da u punom kapacitetu koristi sve mogućnosti koje softver nudi.

OpenAI predstavio novi čet-bot GPT-4o koji ume da se šali i "smeje"

Sredinom maja meseca OpenAI predstavio je najnoviji model softvera generativne veštačke inteligencije GPT-4o, koji je ne samo brži u odgovaranju na upite korisnika od svih njegovih prethodnika i konkurenata, već i bogatiji kada su funkcionali u pitanju.

On je bio sposoban da prepoznaje emocije korisnika na osnovu njegove boje glasa, odgovara na upite različitom intonacijom koja je u potpunosti prilagođena kontekstu i osećanjima korisnika, ali i da se šali i "smeje" kada je kontekst odgovarajući. I ovu verziju softvera je moguće bilo prekinuti u pola reči.

Pre toga, glasovno "ćaskanje" sa čet-botom predstavljeno je u septembru 2023. godine. Prva verzija je, međutim, bila veoma ograničenih mogućnosti i služila je tek tome da nagovesti dalje usmerenje divelopera OpenAI kada je razvoj softvera u pitanju.

image