Dostavili su vam hladnu hranu - da li je bezbedna za jelo
Dostava hrana je po mnogima mač sa dve oštice - jasno je da ne moramo da odlazimo do kioska, pekare ili restorana, ali dogodi se da hranu koju dobijemo se uveliko ohladila ili pak obrnuto. Na primer, ne samo što je neukusno kad je dostavnjeni suši mlak, to može biti i opasno. "Kada hrana dospe u 'zonu' koja je blizu sobne temperature, mikroorganizmi koji su je kontaminirali će se brzo razmnožavati, a brzina kojom se ovo dešava zavisi od nivoa soli, šećera, vlage i kiselosti hrane. Većina sveže pripremljene hrane će imati neki nivo bakterija na svojoj površini, ali ako broj patogena u hrani dostigne kritični broj, može doći di bolesti", kaže Brajan Kvok Li, naučnika za hranu.
Šta se dešava kada hrana stoji na pogrešnoj temperaturi
Svi smo prenosili namirnice u kući iz vrelog auta ili smo zaboravili ostatke na pultu na nekoliko sati bez katastrofalnih rezultata. To je zato što većina hrane može stajati na sobnoj temperaturi oko dva sata pre nego što se aktivira zdravstveni rizik.
"Bakterije ne podešavaju tajmer. Pošto ne znamo koliko je dugo hrana bila van idealnih temperatura, najbolje je jesti što je pre moguće. Ako ne možete, odmah je stavite u frižider, a kad budete hteli da je jedete onda je potpuno zagrejte", savetuje Tifani Svan, naučnica.
Kada je previše vruće dva sata, koja su dozvoljena da hrana bude van frižidera, mogu se smanjiti na sat vremena, prema dr Elen Šumajkeru: "Kada je oko 30 stepana ili više napolju, imate oko sat vremena da stavite hranu u frižider da bi se izbeglo rast bakterija", jasna je doktorka.
Opasna zona
Visoke temerature nose velike rizike, jer povećavaju broj mikrorganizama i bakterija koje utiču na naše zdravlje.
Doktori upozoravaju da budemo posebno oprezni sa mesom, mlečnim proizvodima, morskim plodovima, jer ove namirnice imaju najveću verovatnoću rasta patogena. Bolesti prenosive hranom ne mogu tek tako da se otkriju po promeni boje ili mirisa namirnica, tako da test mirisa nije dovoljan da se utvrdi da li je hrana bezbedna.
Kada treba biti oprezan
Svakako da većina firmi pokušava da obezbedi da hrana stigne u dobrom stanju i na bezbednoj temperaturi, ali je važno da potrošači budu oprezni i provere hranu po prijemu. "Čvrsto verujem u svoj instinkt, jer ako miriše čudno, izgleda čudno ili jednostavno deluje kao da nije u redu, umesto da samo nije topla, onda ne rizikujte i bacite je. To verovatno znači da obrok nije napravljen sa najsvežijim sastojcima i da je potom proveo previše vremena u pripremi i putu ka vama", pojašnjava Svan.