Požar u automobilu: Zbog čega nastaje i kako ga izbeći

Sve češći požari u automobilima, o kojima mediji svakodnevno pišu, razlog su više da se prisetimo osnovnih stvari: automobil nije samo prevozno sredstvo, već skložen sistem o kome je potrebno voditi računa. Između ostalog i kontrolisati njegove komponente, kako se neka od njih ne bi zapalila.

Naši četvorotočkaši su izuzetno složeni i sačinjeni od velikog broja mehaničkih i elekričnih komponenti, unutar kojih se odvijaju brojni fizički i hemijski procesi. Zbog svoje kompleksnosti oni su podložni i kvarovima, a samim tim i požarima.

Sistem za gorivo je najosetljiviji

Nesavršenost u radu kao i oštećenja unutar sistema za transport goriva unutar automobila jedan su od najčešćih uzročnika požara. Glavni razlog za to jeste dolazak vrućih delova vozila u kontakt sa gorivom, bilo da je reč o benzinu ili dizelu. Zato je briga o ovom sistemu od velike važnosti za bezbednost, kao i održavanje "higijene" u motornom delu vozila, što podrazumeva redovno brisanje creva za dovod goriva, rezervoara i drugih elemenata.

Elektronika takođe može prouzrokovati požar u kolima

Elektroinstalacije su druga najopasnija komponenta automobila, ali i druga najzastupljenija, budući da savremena vozila imaju pregršt kablova koja nose veliki rizik. Kratki spojevi, preopterećenje instalacija ili fizičko oštećenje kablova i konektora lako mogu izazvati pojavu varnica i zapaliti druge delove vozila, kako iznutra, u motornom prostoru, tako i u enterijeru automobila, koji je prekriven tekstilom ili eko-kožom.

Mehanički kvarovi su još jedan okidač požara

Fizički kvarovi na komponentama kočionog sistema (pločicama i diskovima) takođe mogu dovesti do požara u automobilu, jer varnica nastala usled trenja može lako dospeti na zapaljive materijale poput guma ili blatobrana, koji su obično izrađeni od plastike. Pretnju predstavlja i pregrejan motor, koji ukoliko dođe u kontakt sa vrelim uljem, može lako planuti i od automobila za čas napraviti vatrenu buktinju.

Ljudski faktor je uvek prisutan, a prevencija je ključna

Ljudski faktor igra važnu ulogu u prevenciji požara u automobilu. Zanemarivanje čudnih zvukova prilikom vožnje i nesvakidašnjih mirisa paljevine, gasova ili dima lako mogu dovesti do nesrećnog slučaja, te je na vozačima odgovornost da ukoliko primete bilo šta neobično odmah odreaguju - zaustave vozilo i prevezu ga na servis. Pušenje u kolima bi takođe trebalo izbegavati, jer žar sa cigarete može lako zapaliti sedišta.