Magazin

Novi TikTok trendovi: Da li ste ''Umorna Engleskinja'' ili ''Prepikor''

Koji od ova dva TikTok modna trenda vas bolje opisuju? Ležeran ili "koledž" stil? Ako vam se dopadaju ovi simpatični stilovi, pokazaćemo vam kako možete da ih isprobate. Takođe, otkrivamo jednu neočekivanu vezu između ovih različitih estetika.
Novi TikTok trendovi: Da li ste ''Umorna Engleskinja'' ili ''Prepikor''© Pexels/Darina Belonogova

Mikro-trendovi na TikToku najčešće nastaju analiziranjem popularne kulture. Kako je počela jesen i zima, vraćaju se i romantične komedije koje svi obožavaju da gledaju kada su ušuškani pod ćebetom. Zlatno doba ovog zabavnog žanra je bilo u ranim 2000-tim godinama i naš prvi trend potiče od glavnih karaktera ovih filmova.

''Umorna Engleskinja'' je glavni lik romantične priče koja se uvek završi bajkovito, ali njen stil je veoma prizeman. Ne izgleda besprekorno za svaku priliku, ne budi se našminkana i ne nosi štikle u svakoj sceni. Kosa joj je uglavnom puštena, ili je zakačena šnalom. Ona je sarkastična, ali i dopadljiva, pogotovo kada pokaže svoju ''mekšu'' stranu. Ako je ovo tip karaktera sa kojim se povezujete, ovaj stil može biti za vas.

@russhmagazine Is this a thing? The era of the sensible yet frazzled 2000s English woman is upon us! #y2kaesthetic#y2kenglishwoman#frazzledenglishwoman#y2kstyle♬ cant get you out of my head. - 🦆

Dobra inspiracija može biti Endi pre njene čuvene modne transformacije u filmu ''Đavo nosi Pradu'' i Ajris iz filma Holidej (Holiday). Nije potrebno imati najnovije komade da biste postigli ovaj izgled. Kombinacija vunenog džempera i košulje ispod, je dobar primer ležerno poslovnog stila. Uz njega idu par omiljenih i najudobnijih farmerki. Možete ih zameniti i za dužu suknju. Cipele ili tople čizme bile bi u neutralnim nijansama, poput crne i braon. Aksesoari su glavni deo ''Umorne Engleskinje'' - ogrlica sa velikim priveskom, ili ešarpa ili šal, će upotpuniti ovaj opušteni stil.

''Prepikor'' zapravo nije novitet, ali se proširio kao deo ''akademske'' estetike. Naziv je nastao od engleske reči preppy koja opisuje odevanje studenata koji pohađaju privatne akademije. Novi serijal ''Tračare'' je ispirisao mnoge da pronađu zabavu u klasičnim komadima i školskim uniformama. Ovo je trend osobe ozbiljnijeg karaktera koje vole modu. Savršeno je za sve koji vole da nose klasične, elegantne kombinacije u zabavnim teksturama i sa specifičnim aksesoarima.

Od blejzera, košulja, kariranih sukanja i lakovanih cipela možete napraviti ''šik uniformu'' prikladnu za svaki dan. ''Prepikor'' nije namenjen samo za studente, jer su njegovi elementi klasični, elegantni i prikladni za svakoga. Važno je da su komadi koje imate kvalitetni, kao da planirate da ih naslede generacije nakon vas. Cilj nije da se stalno kupuju nove stvari, već da uložite novac u nešto što će vam služiti godinama. 

@gigischmitz Preppy inspired outfit 🤍 did you like it??? All pieces are old Zara, shoes is @prada and bag is @demellierlondon #preppy#preppyaesthetic♬ original sound - speed songs

Dobra inspiracija je Bler Valdorf, iz originalnog serijala ''Tračare''. Iako je u pitanju uniforma, koja retko asocira na kreativnost, vaša kombinacija ne mora da bude dosadna. Na primer, crvena torbica sa teget blejzerom je veoma ''Prepikor'', spoj  klasičnog komada i upadljivog detalja. Besprekorna suptilna šminka i frizura će da upotpune ovaj imidž.

Zajedničko za ova dva trenda je ekološka osvešćenost, ali na različite načine. ''Umorna Engleskinja'' voli udobnost i odeću za koju je vezana, pa ne kupuje stalno novu, tako da sigurno i vi imate nekoliko ovakvih komada u ormaru koje možete iskoristiti. S druge strane, ''Prepikor'' je za one koji veruju u kvalitet, a ne kvantitet. Kada kupite malo stvari, ali odlično izrađenih, one će trajati godinama i biće bolji finansijski, ali i ekološki izbor.

image