Magazin

Ovo su stvari na koje treba da obratite pažnju kada birate smeštaj, a putujete sa detetom

Obično vlasnici apartmana na platformama naglase da je njihov smeštaj pogodan za boravak porodica ("family friendly"), ali to i dalje ne znači da je on zaista prilagođen maloj deci. Ovo su stvari na koje bi trebalo da obratite pažnju: neke ćete uočiti na fotogrfijama, a za neke morati da pitate vlasnika smeštaja.
Ovo su stvari na koje treba da obratite pažnju kada birate smeštaj, a putujete sa detetom© Canva / halfpoint

Iznajmljivanje apartmana preko onlajn platformi je postalo sasvim uobičajeno, a mnoge porodice sa decom odlučuju se upravo za ovaj vid smeštaja zbog većeg komfora i slobode u odnosu na klasične hotele. Među odlučujućim faktorima obično su cena i blizina plaže, ali postoji još nešto na šta bi trebalo obratiti pažnju, a to je bezbednost smeštaja. Stručnjaci su izdvojili nekoliko stvari koje bi roditelji trebalo da provere pre rezervisanja apartmana, a iako neke od njih deluju suludo na prvi pogled, u stvarnosti su one itekako važne.

Koliko je smeštaj bezbedan

Prvo i osnovno - dobro pregledajte fotografije koje su postavljene u oglasu i procenite jesu li brave na vratima i kvake na prozorima dovoljno kvalitetne, jer od njih zavisi i vaša i sigurnost vaše porodice. Dobro bi bilo i da se raspitate da li smeštaj poseduje detektore dima i gasova, kao i da li postoji sistem za gašenje požara ili makar prenosivi aparat za gašenje požara. Još jedna stvar na koju bi trebalo da obratite pažnju jeste postojanje prozora u svakoj sobi: ukoliko dođe do požara, oni mogu biti jedini način za izlazak iz kuće, prenosi Hafington Post.

Bazen i dvorište mogu biti potencijalno opasni

Ukoliko želite da iznajmite smeštaj koji ima i bazen, dobro se informišite o njegovoj dubini, kao i o tome da li je on ograđen, koliko je široka staza oko njega i da li je izlaz na bazen osiguran nekakvim vratima. Nije zgoreg ni da sa vlasnicima apartmana iskomunicirate na temu sigurnosnih prsluka - ukoliko oni ne postoje, možda bi trebalo da razmislite o tome da ih ponesete sa sobom ili jednostavno kupite kada već stignete na destinaciju. Zlu ne trebalo: bolje i da stoje neotvoreni, nego da se dogodi da vam zatrebaju, a da ih nemate pri ruci.

Kao i stepenice i terase

Strme i uske stepenice, a posebno one bez rukohvata, u samom apartmanu, kao i u dvorištu su prava noćna mora za roditelje, jer samo jedan trenutak nepažnje može dovesti do ozbiljnih povreda i ugroziti zdravlje (pa čak i život) deteta. Rizik mogu predstavljati i terase: dobro pogledajte da li su vrata koja do njih vode obezbeđena bravama, kao i jesu li one bezbedno ograđene, odnosno da li su šipke dovoljno blizu jedna drugoj da se dete ne može kroz njih provući, pasti ili zaglaviti.

Kakvi su ormani, police i drugi nameštaj

Ormani, police za knjige ili televizor, cipelarnici i sličan nameštaj bi uvek trebalo da bude pričvršćen za zid, kako se ne bi desilo da se preturi i padne na vas ili mališane. Ovo teško da ćete zaključiti samo na osnovu slika, već jedino ako direktno pitate vlasnika smeštaja. Kada je reč o stolovima, stolicama i drugim elementima enterijera, oni bi trebalo da po ćoškovima budu osigurani posebnim gumenim navlakama koje amortizuju udarac ukoliko do njega dođe. Takođe, staklene vaze, skulpture nikako ne bi trebalo da budu nadohvat ruke.

image