Magazin

Proklizao vam je automobil na mokrom kolovozu? Ovo nipošto ne smete učiniti

Prilikom proklizavanja između pneumatika i kolovoza gotovo da i ne postoji nikakav kontakt, jer se između njih nalazi velika količina vode. Samim tim, kontrola nad vozilom je minimalna (ili nikakva), te je na vozaču velika odgovornost da ostane priseban i ne izazove ozbiljniju saobraćajnu nezgodu. 
Proklizao vam je automobil na mokrom kolovozu? Ovo nipošto ne smete učiniti© Canva / welcomia

Vožnja po kiši je izazov za mnoge, čak i iskusne vozače: vidljivost je smanjena, automobilom se neuporedivo teže upravlja, a i rizik od saobraćajnih nezgoda je veći, pa je tenzija tokom vožnje nezaobilazna. Jedna situacija je posebno opasna u vožnji mokrim kolovozima, a to je proklizavanje. 

Najveća greška je "leći" na kočnicu

Instinktivno, većina vozača u situaciji kada gubi kontrolu nad vozilom naglo pritiska kočnicu, ne bi li automobil zaustavili u što kraćem roku. Ali, u situaciji kao što je ova, kada kontakt sa čvrstom podlogom ne postoji, ovakva odluka može biti opasna i dovesti do nesagledivih posledica. Snažno kočenje je kontraproduktivno jer može dovesti do potpune blokade kočionog sistema, koji će vam biti potreban onda kada povratite kontrolu nad vozilom.

Šta učiniti kada automobil prokliza

Kako biste povratili kontrolu nad vozilom potrebno je da čvrsto držite volan rukama i da sačekate da makar jedan od točkova dotakne asfalt. Onog trenutka kada osetite da postoji kontakt sa čvrstom podlogom, potrebno je da blago okrenete točkove u stranu, tek toliko da se i ostale gume "zakače" za podlogu. Ovo zahteva poseban oprez i dobru procenu vozača, jer tek onog momenta kada svi pneumatici budu u dodiru sa drumom, on treba da počne da zaustavlja vozilo i vraća ga na pravi put.

Proklizavanje se može sprečiti

Adekvatne gume (letnje u letnjoj i zimske u zimskoj sezoni) su preduslov za vezbednu vožnju, ali je isto tako važno i da one budu dobro napumpane. Zato uvek pratite obaveštenja na kontrolnoj tabli i redovno proveravajte pritisak na pumpi ili kod vulkanizera. Čak iako su vam gume u odličnom stanju, brzinu kretanja prilagodite uslovima na putu, kao i stepenu koncentracije - nemojte voziti brzo, niti kada ste premoreni, jer tako u opasnost dovodite ne samo sebe, već i druge učesnike u saobraćaju.

image