Magazin

Radno vreme od 9 do 5 će potpuno nestati u narednoj dekadi, smatra suosnivač Linkedin platforme

Do 2034. godine osmočasovno radno vreme od 9 do 5 potpuno će nestati, predviđa Rajd Hofman, suosnivač Linkedin platforme koji je poznat po dobrom "njuhu" kada su trendovi u zaposlenju i tehnologije u pitanju.
Radno vreme od 9 do 5 će potpuno nestati u narednoj dekadi, smatra suosnivač Linkedin platforme© Canva / ALLVISIONN

Hofman, koji je vrlo precizno predvideo i ekspanziju društvenih mreža i promene u svetskoj ekonomiji, sada je dao još jednu prognozu, ističući da bi tradicionalno radno vreme od 9 do 5 potpuno nestalo do 2034. godine. I to nije sve: ovaj stručnjak smatra da će u dekadi pred nama zaposleni težiti da jedan stabilan posao zamene različitim poslovima koje će obavljati istovremeno, neke honorarno (kao frilenseri), a neke pola ili puno radno vreme.

Tansformacija donosi i prednosti, ali i brojne izazove

Ovakva transformacija će, po njegovom mišljenju, doneti kako mnoge mogućnosti, tako i izazove nepredvidive u ovom trenutku, koji će iz temelja promeniti norme na koje su zaposleni navikli. "Ne samo da će zaposleni menjati poslodavce, već će "šarati" i kroz različite industrije, konstantno menjajući svoj profil", istakao je Hofman. "Ova promena će svakako uticati i na ekonomiju, kako globalnu, tako i unutar svake branše ponaosob."

Zaposleni će biti produktivniji, kreativniji i agilniji

Produktivnost zaposlenih će zahvaljujući novom, dinamičnom okruženju, početi eksponencijalno da raste. Isto tako, oni će se susresti i sa mnogim izazovima koji će zahtevati agilan i kreativan pristup i brzo snalaženje u nepoznatom okruženju. Samim tim, oni će, savladavajući nove i nove prepreke, kontinuirano dobijati na vrednosti i svaki put ih donositi u novo okruženje. Biće to jedan Perpetuum mobile. 

Veštačka inteligencija će dominirati, ali će ljudske vrednosti i dalje biti na ceni

Razvoj veštačke inteligencije se tek očekuje, smatra Hofman, a njena dominacija biće primetna u najrazličitijim sektorima - od proizvodnje procesne opreme, pa sve do ugostiteljstva. Ipak, fundamentalna ljudska znanja i veštine će ostati uvek prisutne. Sve u svemu, stručnjak predviđa vrlo dinamičnu budućnost, fleksibilne oblike rada i mnoštvo adaptacija, koje će na kraju rezultirati potpuno drugačijim radnim okruženjem.

image