I grčko "Instagram ostrvo" u problemu - Santorini nije kao na slikama

Nestvarno plavetnilo mora, bele kuće i crkve sa plavim kupolama oduzimaju dah i svi bismo bar na par dana da osetimo čari Santorinija. Ovo prelepo mesto, sa razlogom nosi titulu "Instagram ostrva" i to prvenstveno zbog svoje fotogeničnosti, te mnogi hrle ka njemu da vide taj čuveni zalazak sunca i boje. Možda jeste jedno od najlepših ostrva na svetu, ali je i ostrvo u problemu - veliki broj turista koji dolaze sa kruzera su izgleda "prejaki" za njegovu infrastrukturu.

Santorini, čuveno ostrvo u Grčkoj, sa svojim blistavo belim kućama i azurnim nebom i morem, privlači milione posetilaca godišnje, što je daleko više od oko 20 hiljada stalnih stanovnika koje ima. Magično ostrvo je čak dobilo nadimak "Instagram ostrvo" zbog svog savršenog izgleda na slikama i snimcima bez potrebe za filtrima.

Na vrhuncu sezone, i do 17 hiljada putnika sa kruzera dođe na ostrvo, upućujući se pravo na popularna mesta kao što su glavni Fira, Oja.

Stvoreno za venčanja i medeni mesec, ali...

Zadivljujući romantični prizori Santorinija učinili su ga veoma popularnim izborom za medene mesece i svadbena putovanja. Kejti Haslam iz Ročdejla, Engleske, provela je svoj medeni mesec tamo u julu, ali kaže da je pažljivo planiranje bilo ključ za nju i njenog supruga da imaju odmor iz snova.

"Nismo želeli da idemo u Firu jer smo čitali da je veoma, veoma gužva", kaže ona. Umesto toga su izabrali selo na liticama samo nekoliko kilometara od glavnog grada i "bilo je fantastično, divno i mirno".

Velika briga 

Uske popločane ulice i balkoni na liticama su prepuni turista koji žele selfije sa zalaskom sunca, što ometa lokalno stanovništvo u obavljanju svakodnevnih poslova. Prekomerni turizam je postao glavna tema poslednjih godina, kako popularne destinacije pokušavaju da balansiraju potrebu za prihodom od posetilaca sa kvalitetom života stanovnika i održavanjem poželjnog i održivog okruženja za sve.

Na Santoriniju, prema nekima, problem nije samo što ima previše turista.

"Prekomerni turizam ne postoji. Ono što vidim je nedostatak infrastrukture. Dok su društvene mreže sada pune slika velikih gužvi na popularnim mestima realnost nije takva", kaže Đanluka Čimenti, lokalni vodič.

Posle 21. časa, centri gradova su mrtvi, a restorani i hoteli su daleko od punih kapaciteta. Ovo ukazuje na to da turisti koji dolaze brodovima na dan, nisu dovoljni da održe lokalnu ekonomiju, te da su potrebni i turisti koji ostaju duže vreme. Naglašava da je lokalno stanovništvo mora nešto da promeni, što podrazumeva poboljšanje infrastrukture i možda drugačiji pristup u upravljanju turizmom na ostrvu, piše Si-En-En.

Predlog ograničenja turista

Gradonačelnik Santorinija, Nikos Zorzos, predložio je ograničenje broja putnika sa kruzera na 8 hiljada dnevno. Ovu meru je podržao i premijer Kirijakos Micotakis, koji je za Blumberg izjavio da se mera očekuje naredne godine.