Magazin

Koliko kilograma je zdravo izgubiti za mesec dana

Bezbedno i efikasno gubljenje na težini podrazumeva smanjenje unosa kalorija, povećanje unosa proteina i redovna vežbanja. Međutim, važno je postaviti realne i zdrave ciljeve koji podrazumevaju gubitak kilograma postepenijim tempom, jer ako prebrzo spustimo kilažu, to je ipak štetno za celokupno zdravlje.
Koliko kilograma je zdravo izgubiti za mesec dana© freepik

Ako smo već rešili da smršamo, posavetovali se sa lekarom i nutricionistom, onda je došlo na red da se prepustimo "avanturi" pred kojom će biti sigurno izazova. Gubitak težine zahteva vreme i napor i na putu dolaska do idealne težine, treba odrediti i motive, a među prvima je zdravlje. Upravo zbog tog najbitnijeg faktora, koliko god želimo "sada i odmah" da smršamo, moramo to da uradimo na bezbedan način.

Većina zdravstvenih stručnjaka i medicinskih organizacija preporučuje gubitak težine od 2,2 do 4,4 kilograma nedeljno (u zavisnosti od početne težine), odnosno na mesečnom nivou od 8,8 do 17,6 kilograma. Ovaj tempo pomaže u smanjenju rizika od komplikacija povezanih sa brzim gubitkom težine i poboljšava šanse za dugoročno održavanje težine. Težnja ka sporijem, postepenom gubitku težine može učiniti da postizanje ciljeva bude lakše ostvarivo, a povećavaju se šanse za dugoročno održavanje težine.

Brz gubitak kilograma utiče i na fizičko i na mentalno zdravlje

Gubitak težine zavisi od nekoliko faktora, kao što su godine, pol, unos kalorija, nivoi aktivnosti i osnovna zdravstvena stanja. Dok neki ljudi nastoje da izgube značajnu količinu kilograma u kratkom periodu, kao što je mesec dana, zdravstveni stručnjaci generalno su protiv brzog i ekstremnog gubitka težine, jer to dovodi do velikih promena u telu, uključujući:

  • gubitak mišićne mase
  • povećan apetit
  • smanjen bazalni metabolički indeks

Sve ovo otežava održavanje gubitka težine na duge staze i utiče na raspoloženje i mentalno zdravlje, pa zato mnogi stručnjaci, generalno preporučuju laganiji i postepeniji pristup, piše Helt. Korišćenje ekstremnih mera, kao što su brze dijete za postizanje brzog i značajnog gubitka težine, dovodi do jo-jo efekta.

Pridržavati se metoda zasnovanih na dokazima

Studije pokazuju da dijeta sa visokim sadržajem proteina i vlakana pomažu u gubljenju kilograma. Preporuka lekara jeste da se pojača i fizička aktivnost, jer vežbanje omogućuje da održimo ili dobijemo mišićnu masu tokom gubitka težine, što je važno za održavanje zdravog bazalnog metabolizma. Pomoć dijetetičara ili trenera je dobro došla jer će na pravi način da nas posavetuju, a trebalo bi izbegavati moderne, instant dijete od kojih na duge staze nema koristi, već samo štete.

image