Magazin

Da li i kako vežbanje pre spavanja utiče na san

Neki istraživači smatraju da treba vežbati ujutru ili tokom dana kako bi telo imalo vremena da se "ohladi" pre nego što legnete. Međutim, druge studije podržavaju vežbanje uveče jer organizam prate cirkadijske ritmove, sa vrhuncem snage mišića i nekih metaboličkih markera kasnije tokom dana. Onda se postavlja pitanje - ako želite ili imate vremena da vežbate samo pre spavanja, kako to možete učiniti na najbolji način tako da odgovara potrebama tela, ali i ličnim fitnes ciljevima?
Da li i kako vežbanje pre spavanja utiče na san© freepik

Kada je reč o snu i vežbanju, važno je zapamtiti da je svako jedinstven - imate svoje ritmove koji vode prirodni ciklus spavanja i budnosti i svoje navike, interesovanja i raspored. Zato ne postoji pravilo za najbolje vreme za vežbanje bez ometanja sna. Većina fitnes stručnjaka će reći da je najbolje vreme za vežbanje vreme kada ćete zapravo vežbati. Dakle, ako to znači da vežbate u 6 ujutro ili u 9 uveče jer ste jedino tada u mogućnosti, to je onda najbolja odluka.

Što se nauke tiče, istraživanja su podeljena. U određenim situacijama, vežbanje pre spavanja je preporučljivo, jer može poboljšati performanse, posebno za trening snage. Takođe, treniranje uveče utiče na gubitak težine i metaboličko zdravlje.

Vežbanje pre spavanja može poboljšati san kod osoba koje imaju problema sa spavanjem

Iako su istraživanja o tome da li je vežbanje pre spavanja štetno ili korisno za kasniji san različita, brojne studije ukazuju da večernje ili noćno vežbanje zapravo poboljšava ishode sna za osobe koje već imaju problema sa spavanjem.

Vežbanje podiže telesnu temperaturu i "budi" sistem tela

Sa druge strane, ako smatrate da večernje vežbanje narušava dobar noćni san, niste sami. Ovo može biti povezano sa tim da li ste prirodno jutarnji tip ili noćna ptica, ali može biti vezano i za intenzitet vežbanja koje radite. Sama priroda vežbanja je da "uzbuđuje" telesne sisteme - srce počinje brže da kuca, krv teče, mišići se pokreću i mozak radi. Svi ovi faktori takođe rade na podizanju unutrašnje telesne temperature, što je potpuno suprotno od onoga što treba da se dogodi da biste zaspali. Ipak, studije pokazuju da ako dozvolite najmanje 90 minuta za hlađenje nakon vežbanja pre nego što pokušate da zaspite, kvalitet vašeg sna uglavnom neće biti narušen noćnim vežbanjem i to se posebno odnosi za vežbanje niskog do umerenog intenziteta, piše Jahulajf.

Laganije varijante

Ukoliko smatrate da kasno noćno trčanje ili trening utiče na to da ne možete da se smirite i zaspite, jasno je da ćete onda preskakati intenzivne rutine i odabrati nešto malo mirnije, kao što su joga, taj-či ili šetnja. Takođe, trebalo bi da napraviti mali predah između treninga i spavanja i stručnjaci predlažu da to bude bar dva sata pre nego što legnete.

Iako su naučni dokazi mešoviti oko vežbanja pre spavanja, sve dok pametno pristupate u vezi s tim kako to radite, noćni trening verovatno neće negativno uticati na san. Vežbanje pruža značajne zdravstvene prednosti i sigurno je bolje nego da ne vežbate uopšte. Bitno je da se pobrinite da ostavite dovoljno vremena za "hlađenje" između treninga i vremena za spavanje.

image