Magazin

Kako su muškarci u stara vremena u Rusiji birali neveste

Prići devojci na ulici tek tako, radi upoznavanja, je u Rusiji u stara vremena bilo nezamislivo: moralo se voditi računa o tome da li je devojka udata i odakle je. Ako je iz istog mesta, to nije dobro. A nije dobro ni ako je premršava, ili ako ne nosi venčić na glavi. Kako su se onda muškarci upoznavali? Na posebnim manifestacijama i vrlo oprezno.
Kako su muškarci u stara vremena u Rusiji birali neveste© РИА Новости / Макс Альперт

Danas momci imaju pregršt načina da upoznaju devojku svojih snova: na poslu, u lokalnoj kafeteriji, na festivalu ili na letovanju. Pa čak i preko društvenih mreža i aplikacija za upoznavanje. I kriterijumi su drugačiji nego u ona vremena. Šta je bilo važno muškarcima u doba stare Rusije?

Aksesoar otkriva da li je devojka za udaju

U doba stare Rusije devojke su se udavale jako mlade, pa je na budućim mladoženjama bio težak zadatak: da u velikom društvu ili na proslavi odgonetnu koje su devojke zauzete, a koje slobodne. To nije bilo toliko teško: zauzete devojke su na glavi uvek nosile marame, dok su one slobodne kosu ukrašavale vencima od cveća.

Poželjnije su bile devojke iz drugih sela

U Rusiji je postojalo pravilo da se devojka traži što dalje od kuće - u drugom selu, oblasti, pa čak i na drugom kraju zemlje. Što dalje - to bolje! Razlog za to bio je i više nego opravdan: ljudi su se bojali stupanja u brak sa članovima šire familije, a samim tim i rađanja bolesne dece. 

Fizički izgled je igrao važnu ulogu

Mršave devojke momcima u staroj Rusiji uopšte nisu bile privlačne, štaviše, narod je verovao da su one isuviše krhke da bi iznele trudnoću i rodile zdravo dete. Samim tim, bile su nepodobne za brak. Ali, zato su krupnije devojke bile poželjnije - njihove obline i široki kukovi bili su znak plodnosti.

... kao i poznavanje domaćinstva 

Devojke bez miraza gotovo da nisu imale nikakve šanse za udaju, kao ni one koje nisu umele da štrikaju i šiju. Umeće pravljenja posteljine, zavesa i drugih predmeta pokućstva se u Rusiji veoma cenilo, pa su devojčice već od mlađih dana učile ovaj zanat. Prioritet je bio da sebi spreme miraz, kako bi se jednog dana dobro udale.

Devojke su se birale na sedeljkama

Mogućnosti za upoznavanje u ono vreme nije bilo toliko koliko ih ima danas, pa su se budući parovi najčešće upoznavali na tematskim sedeljkama. Devojke bi oblačile svoje najraskošnije haljine i u njima demonstrirale momcima svoje umeće pravljenja zimnice ili pletenja, a buduće mladoženje "merkale" izabranicu svog srca.

image