Četiri biljke koje će vas rashladiti tokom vrelih letnjih dana

Ventilatori, klima uređaji i ledena pića su samo neki od načina na koji se ljudi rashlađuju leti. Ali postoje i prirodnija, lekovita rešenja u obliku biljaka. Od lečenja ujeda buba, do osvežavajućih čajeva i rashlađujućih kupki, ove biljke će vam pomoći da se rashladite i opustite čak i tokom najvrelijih dana.

Kada vam je vruće, verovatno posegnete za lepezom i čašom ledene vode, ali ove biljke takođe mogu biti od pomoći kada dođu vrele temperature. Osim što rashlađuju, mogu ublažiti i druge "letnje tegobe", kao što su osipi, ujedi insekata, sunčanice. Za sledeći čaj ili oblogu, razmislite da možda koristite biljke kao što su:

Limunska trava

Limunska trava mnogima prija zvog jarkog, citrusnog ukusa i osvežavajuće arome, zbog kojih je omiljeni biljni dodatak u kuhinji, posebno za lagana, "letnja" jela. 

Na Jamajci, limunska trava nosi nadimak "trava groznice", jer se koristi za hlađenje tela i lečenje prehlade. Njeni mirisni sastojci su dijaforetski, što znači da podstiču znojenje. Listovi limunske trave mogu da osveže sve one koji se bore sa fizičkim ili emocionalnim premorom, a možete ih dodati u toplu kupku, a takođe se mogu zgnječiti ili samleti da bi se dodala u različita jela.

Limunska trava je tradicionalni lek za niz lakših tegoba. To je aromatični biljni karminativ, koji može da ublaži gasovitost i nadimanje. Šolja čaja od limunske trave mogu biti umirujući lek za uznemireni stomak, a funkcioniše i kao pouzdan antispazmodik, tako da čaj ili tinktura od limunske trave takođe mogu ublažiti menstrualne grčeve.

Menta

Menta je verovatno najpopularnija rashladna aromatična biljka, a preporučljivo je da popijete šolju čaja od mente nakon obroka, jer ima umirujuće dejstvo na želudac.

U kombinaciji sa hajdučkom travom i zovom, menta je deo  tradicionalne biljne mešavine toplog čaja, koji može da pomogne kod groznice. U ovom slučaju, nana služi kao dijaforetik, raspršujući toplotu i izazivajući znojenje. Udisanje pare od čaja mente takođe može pomoći u razbijanju sluzi u plućima i otvaranju sinusnih prolaza.

Ova biljka može sprečiti mučninu od konzumiranja teške, masne hrane (posebno kada su visoke temperature) i sadrži jedinjenja koja opuštaju mišiće digestivnog trakta, ublažavajući nadimanje i bolove u stomaku. U težim slučajevima iritiranih creva, kapsule esencijalnog ulja mente uzimaju se kao antispazmodik za bolove.

Orlovi nokti

Orlovi nokti ili lonicera se koristi za lečenje groznice, prehlade i gripa, upale pluća i bronhitisa. Istraživanja iz Azije ukazuju na antivirusne i antibakterijske vrednosti ove biljke, kao i da može da pomogne u balansiranju holesterola.

Cvetovi orlovih noktiju imaju rashlađujući, antiinflamatorni efekat. Jedan od načina da uživate u ovoj biljci je da konzumirate kašičicu meda, u kojoj su utopljeni ovi cvetovi. Ova kombinacija se uzima za lečenje kašlja i upale grla. Ekstrakt orlovih noktiju može se koristiti kao sredstvo za isceljenje iritacija kože, infekcija i osipa. 

Peškir namočen u ovu ohlađenu tečnost može da leči glavobolju i umiri kožu kada se nanese na površinu na kojoj je došlo do opekotina nakon boravka na jakom suncu. Ova antivirusna cvetna infuzija takođe smiruje bolne plikove herpesa i osipe.

Kamilica

Kamilica ima izuzetnu sposobnost da istovremeno umiri, hladi i leči, bilo da je u masti ili hladnom čaju. Smirujuće komponente "utišavaju" nervne završetke kada šalju signale svraba i bola. 

Kada se primenjuje lokalno, kamilica umanjuje simptome crvenila i svraba kože, povezane sa stanjima kao što su ekcem, seboroični dermatitis, psorijaza i rozacea. U manje ozbiljnim slučajevima, čak i samo mokra kesica čaja od kamilice može se koristiti kao obloga i direktno naneti na bolno mesto ili osip.

Melem od kamilice možete da koristite za trenutno i brzo olakšanje od ujeda komaraca i drugih insekata, nekoliko minuta kasnije, dosadna iritacija se skoro pa ne oseća, jer kamilica eleminiše svrab. Osim toga, kamilicu možete koristiti kao oblogu za bebe kojima rastu zubi, da bi se umirile, prenosi "Nešnal džiogrefik".