Magazin

Hoće li tekstovi koji su napisani uz pomoć ČetGPT biti obeleženi vodenim žigom

"Ovaj sadržaj generisan je uz pomoć veštačke inteligencije", rečenica je koja bi promenila sve(t). Hoće li se tekstovi koje je napisao ČetGPT uskoro obeležavati na ovaj način - zavisi od odluke kompanije OpenAI, koja već godinu dana ima spreman i sistem za obeležavanje sadržaja vodenim žigom, kao i softver za njegovu detekciju.
Hoće li tekstovi koji su napisani uz pomoć ČetGPT biti obeleženi vodenim žigom© Canva / PhonlamaiPhoto

Sistem za obeležavanje tekstova koje je generisao ČetGPT, kao i alat za identifikovanje takvih tekstova, kompanija OpenAI je kreirala pre više od godinu dana. Ali, čelnici softverske korporacije su sve vreme u dilemi - da li ih lansirati ili ipak ne. Sa jedne strane, to bi bilo odgovorno, a sa druge - može naneti mnogo štete, naročito onim korisnicima koji se na funkcionale najpopularnijeg čet-bota oslanjaju u svim domenima života.

Šta je vodeni žig i kako on funkcioniše

Vodeni žig koji je kreirala (ali zadržala za sebe) kompanija OpenAI funkcioniše po principu predikcije reči ili fraza koje bi se u određenom kontekstu najverovatnije pojavile u tekstu. Na taj način stvarao bi se šablon koji bi posebni alati lako prepoznali i samim tim tekst označili kao veštački generisan (AI generated content), prenosi portal The Verge. O tome koliko je efikasno prepoznavanje tekstova obeleženih vodenim žigom, izjasnio se čak i OpenAI: "Model je 99,9 posto efikasan i otporan na parafraziranje uz pomoć drugih alata", preneo je Volstrit Džornal, pozivajući se na dokumenta dobijena od sopstvenih izvora.

Hoće li OpenAI zaista implementirati ovakav vid obeležavanja sadržaja

Iako bi obeležavanje sadržaja vodenim žigom dosta pomoglo poslodavcima ili profesorima na fakultetu u detektovanju tekstova kreiranih uz pomoć veštačke inteligencije, a samim tim i otkrivanju prevara u pisanju naučnih radova ili izveštaja, kompanija OpenAI, čini se nije spremna na ovako radikalan potez. Barem ne još uvek. Razlog je sasvim očigledan: time bi, prema podacima anketa, izgubili najmanje 30 procenata korisnika koji se na funkcije ČetGPT softvera oslanjaju u svakodnevnom životu ili poslu. S tim u vezi, predstavnici kompanije naglašavaju u svom blogu da traže manje kontrozverzne alternative, kao i da su one za sada u ranoj fazi izrade.

image