Naučnici napravili parfem Julija Cezara po receptu starom 2.000 godina - sadrži i "znoj gladijatora"

Da li ste se nekada zapitali kako su mirisali neki od najmoćnijih ljudi sveta? Da li su parfemi bili slični onima danas i šta je u njihovo vreme bilo "u trendu"? Sada su naučnici otkrili sastav parfema Julija Cezara i uspeli su da naprave kombinaciju mirisa koju je ovaj vojskovođa svakodnevno nosio - a "tajni sastojak" je ono što ovaj parfem čini jedinstvenim za stari Rim.

Dok su Egipćani zaslužni za izmišljanje parfema u ritualne i medicinske svrhe pre oko 4 hiljade godina, Rimljani su ga pretvorili u sastavni deo kozmetike za žene i muškarce. Naučnici su analizirali istorijske izveštaje o Cezarovom parfemu i mirisu pre nego što su pokušali da ga ponovo stvore, a uspeli su da otkriju njegove omiljene mirisne note. Čitali su zvanične izjave, kao i komentare njegovih prijatelja i saradnika koji su opisivali njegov miris.

"Kako je Cezar mirisao, šta je bilo u njegovom parfemu, gde je dobio svoj parfem ili ko ga je napravio za njega uvek je bila stvar velike radoznalosti", podelio je tim u saopštenju. "Prema informacijama koje su dali i antički pisci i dela njegovih bliskih prijatelja, sadržaj njegovih parfema je u velikoj meri određen."

Smatralo se da je ovaj čuveni rimski diktator, koji je vladao od 46. do 44. godine pre nove ere, nosio poseban miris pod nazivom "Telinum", koji je napravljen od mešavine cveća, voća, ulja, pa čak i "gladijatorskog znoja".

Tim je zaključio da njegov parfem verovatno sadržao mešavinu nane, ruže, limuna, bergamota, lavande, jasmina, lokvanja, ljubičice, kedra i ambera.

Poslednji korak, prema legendi, bio je dodavanje znoja gladijatora.

Znoj muškaraca se smatrao velikom čašću jer je sadržao njihovu krv, oljuštenu kožu, prljavštinu i maslinovo ulje, koje bi bilo namazano po njihovim telima pre nego što bi krenuli u arenu da se bore do smrti. 

"Smatra se da strugotine sa tela sportista poseduju određena svojstva omekšavajuće, odlučne i pogrdne prirode, koja su rezultat spoja ljudskog znoja i ulja," prema rimskom piscu Pliniju Starijem.

Tim je rekao da su se posvetili kreiranju "Telinum" parfema jer je Cezar "privlačio pažnju javnosti svojim načinom života i odećom", a njegove parfeme je "javnost pratila sa velikim interesovanjem".

Istraživači su zaključili da su stari Rimljani više voleli jednostavne mirise, koji su imali plesnjive i oštre note. Ali carevi i drugi plemići, uključujući sveštenike i vojna lica, insistirali su na kupovini slatkih parfema iz inostranstva ili naručivanju sopstvenih mirisa od lokalnih proizvođača, kako bi se odvojili od običnih ljudi.

Istraživački tim u Asocijaciji za kulturu i turizam (SCTA) ponovo je stvorio "gladijatorski znoj" koristeći pačuli, biljku koja ima zemljani, drveni, mošusni miris, prenosi "Dejli mejl".

Cezar je sebe postavio za diktatora nad Rimskom republikom kada je imao 54 godine i iskoristio je svoju moć da proširi vlast Rima invazijom na Veliku Britaniju i postavljanjem Kleopatre kao kraljice Egipta nakon što je pobedio Ptolemejevu vojsku u bici na Nilu. Njegova vladavina trajala je samo dve godine pre nego što su ga 44. pre Hrista ubili politički rivali , uključujući Marka Junija Bruta.