Šest stvari koje lični trener odmah primeti na vama

Ako počinjete da radite sa ličnim trenerom, znajte da vas je verovatno "analizirao" tokom prvih nekoliko minuta upoznavanja. Ovo je neophodno da bi trener procenio vašu fizičku spremnost i kondiciju, kako bi mogao da sastavi adekvatan program koji će doneti najbolje rezultate za vas. Evo nekoliko stvari na koje lični treneri najviše obraćaju pažnju.

Učlanili ste se u novu teretanu i spremni ste da počnete sa vežbanjem i zdravijom ishranom. Pored toga, pronašli ste trenera koji će vam pomoći u ovome, pa tokom prvog upoznavanja, verovatno procenjujete da li je neko od poverenja. 

Međutim, dok vi analizirate trenera, on je istovremeno posmatrao detalje koji mu mnogo toga govore o vama, što će kasnije iskoristiti kada vam bude sastavljao program. Ovo će biti od pomoći ne samo u biranju i izvođenju vežbi, već i u razvijanju dobre komunikacije, koja je ključna za rezultate. Osnovne stvari koje će treneri registrovati nakon prvog razgovora sa vama su:

Držanje

Vaše držanje govori mnogo o vama - kako starite, šta radite, da li ste povređeni, kao i generalni stil života. Sve ovo može uticati na vaše držanje i mnogi treneri će ovo primetiti. Produžen vremenski period bez rešavanja problema sa držanjem mogu dovesti do neravnoteže, slabosti mišića, zglobova i eventualnog nedostatka pokretljivosti - a sve ovo je važno imati na umu ako počinjete da trenirate.

Vešti treneri će od početka primetiti neke posturalne devijacije i osmisliće program koji će pomoći u njihovom ispravljanju, kao i kako da vas zaštiti od povreda i pogoršanja stanja.

Raspoloženje

Odlazak u teretanu može biti izazov, a vežbe mogu biti bolne i naporne, posebno za one koji nemaju mnogo iskustva. Dobar trener to prepoznaje i on će pažljivo proceniti vaše raspoloženje, kako bi pokušao da utvrdi da li ste tog dana motivisani i koliko jako može da vas gura.

Glavni cilj svakog trenera bi trebalo da bude da osmisli program za koji ćete biti zainteresovani i koji će vas inspirisati da se vratite. Ako se na treningu pojavite iscrpljeni i neraspoloženi, vaš trener bi to trebalo da primeti i prilagodi program.

Sa druge strane, ako na trening dođete nasmejani, treneri mogu da iskoriste tu pozitivnost i da vam daju dodatni podstrek, da vas ubrzaju ka ostvarenju vaših fitnes ciljeva.

Mobilnost

Slično vašem držanju, vaša mobilnost govori mnogo o vašem životnom stilu i fizičkoj spremnosti. Trener će verovatno posmatrati vašu mobilnost da bi znao kakav program vam odgovara, počevši od toga kako prolazite kroz vrata i sedate na prve konsultacije.

Da li postoji neravnoteža u vašem hodu ili vam je teško da se pređete iz sedećeg u stojeći položaj? Treneri će vas takođe provesti kroz nekoliko testova mobilnosti tokom probnog treninga, kako bi stekao dalji uvid u vaše stanje. Vaša mobilnost (ili nedostatak mobilnosti) biće dobar pokazatelj onoga što treningom treba da se poboljša.

Ravnoteža

Kada izvodite bilo koju vežbu, osim snage i mobilnosti, veliku ulogu igra ravnoteža. Da bi trener procenio ovo, verovatno ćete prvo raditi nekoliko testova ravnoteže i odmah će biti jasno da li je ovo nešto što treba poboljšati. Osim toga, kada krenete da radite prve vežbe, treneru će biti jasno da li možete da budete stabilni.

Trener može postepeno dodavati nove vežbe za ravnotežu u program, kako bi se ispravili svi nedostaci.

Disanje

Ovaj detalj je malo suptilniji, ali neki treneri će već u početnom razgovoru primetiti da li je vaše disanje pravilno, kao i da li postoje bilo koje disfunkcije koje treba ispraviti.

Da li dišete na nos ili na usta? Da li angažujete dijafragmu ili gornji deo grudnog koša za primarni udah i izdah? Ili se ipak oslanjate na stomak?

Treneri će dalje posmatrati vaše disanje kroz niz vežbi, koje će uzeti u obzir vašu brzinu disanja i sposobnost da razgovarate tokom određenih vežbi. Sve ovo će omogućiti vašem treneru da sazna kakva vam je kondicija i kako da je vremenom poboljša.

Težina

Ovo vas verovatno neće iznenaditi, jer je težina često glavni razlog zašto neko odluči da unajmi ličnog trenera. Težina je pokazatelj vašeg ukupnog zdravlja, bilo da se radi o medicinskom problemu koji vodi do povećanja ili gubitka težine, ili jednostavno o ishrani i stilu života. Bez obzira na razlog, vaša težina će biti zabeležena na početnom posmatranju, a zatim uzeta u obzir kao važan faktor.

Ono što je važno zapamtiti je da je vaš trener tu da vam pomogne da postignete svoje fitnes ciljeve, a ne da vas osuđuje zbog vaše težine. Vešt trener bi trebalo da vas motiviše i pomogne da na zdrav i produktivan način dođete do željene težine, ali ako se osećate kao da vas trener kritikuje, a zauzvrat ne daje korisne savete, onda možete da porazmislite da li je to efikasna saradnja.