Samo 8 minuta na TikToku može imati dalekosežne posledice po mentalno zdravlje, naročito devojčica

Štetnost TikToka (i drugih društvenih mreža) je sve primetnija, naročito među mlađom populacijom, a trendovi koji se samo nižu izazivaju brojne negativne posledice po njihovo mentalno zdravlje. Najgore od svega je što je dovoljno svega nekoliko minuta da se slika o sebi kardinalno promeni, što dugoročno može dovesti i do ozbiljnijih mentalnih problema.

Sa preko milijardu aktivnih korisnika mesečno TikTok je jedna od najuticajnijih društvenih mreža. Na njoj se dele saveti za učenje, treniranje, zdrav način ishrane i slično. Ali, ono što zabrinjava jeste da većina tih saveta nije tačno. Posebno ranjiva kategorija korisnika jesu devojčice i mlade devojke, koje zbog "skrolovanja" platformom razvijaju potpuno pogrešnu sliku o idealima lepote.

Jedna vrsta sadržaja je naročito opasna

Sadržaj koji promoviše anoreksiju naučnici su klasifikovali kao naročito opasan po samopouzdanje mlađih pripadnica lepšeg pola. Dugoročne posledice mogu biti još dramatičnije: kod devojaka se mogu razviti najrazličitiji oblici poremećaja ishrane, upozoravaju naučnici Čarls Start Univerziteta u Australiji.

"Naša studija pokazala je da je dovoljno manje od 10 minuta izlaganja implicitnim i eksplicitnim snimcima koji promovišu anoreksiju kako bi se uočile posledice. Šteta po mentalno zdravlje mladih devojaka može nastati čak i onda kada je sadržaj na TikToku nepovezan sa anoreksijom", upozoravaju stručnjaci.

Anoreksija, ortoreksija i drugi poremećaji u ishrani

Kako bi ustanovili koliko TikTok ima uticaja na psihu devojaka, naučnici su sproveli opsežno istraživanje, anketirajući 273 devojke uzrasta između 18 i 28 godina. Polovina njih "skrolovala" je TikTokom između 7 i 9 minuta gledajući sadržaj koji uključuje metode za mršavljenje, poput izglednjivanja, žvakanja leda ili detoksikacije sokovima, dok je druga polovina gledala snimke prirode, životinja i kuvanja.

Pad samopouzdanja nakon korišćenja TikToka uočen je u obe grupe, ali su one devojke koje su gledale sadržaj koji promoviše anoreksiju pokazale mnogo gore rezultate. "Trenutno se preduzimaju koraci kako bi se sa mreže uklonio sadržaj koji je opasan, uključujući i blokiranje haštaga #anorexia, ali je potrebno mnogo kontrole kako se ovakva ograničenja ne bi zaobilazila", naveli su istraživači, navedeno je u studiji objavljenoj na portalu PlosUan.