Kako da sprečite pojavljivanje ljubičastih mrlja na zubima nakon konzumiranja crnog vina

Sigurno ste nakon dve ili tri čaše crnog vina mogli primetiti da su vam usne, jezik i zubi poprimili tamne, ljubičaste nijanse. Ovo je jedan od manje lepih stvari kod ispijanja crnog vina, ali to ne znači da je i neizbežna. Evo nekoliko jednostavnih načina kako da umanjite šanse za ostavljanjem mrlja pre, tokom i posle konzumiranja crnog vina.

Crno vino je mnogima omiljeno alkoholno piće, dobro se kombinuje sa različitim vrstama hrane, a postoji i toliko različitih opcija ovog pića, od onih suvih, pa sve do voćnih i dezertnih, da mu je nekada nemoguće odoliti. Ipak, čak i ono najkvalitetnije može da prouzrokuje neželjen efekat - ne, to nije samo glavobolja, već i ljubičaste mrlje na zubima. Srećom, ne morate nužno po cenu lepote uživati u ovom piću - stvaranje fleka može se izbeći uz nekoliko korisnih saveta stručnjaka.

Perite zube pre, a ne posle

Kada pogledate svoj "ljubičasti" osmeh u ogledalu, verovatno odmah želite da posegnete za četikcom za zube i isperete tragove vina. Ipak, stručnjaci kažu da ovo nije dobro, jer pranje zuba odmah nakon konzumiranja vina može oštetiti zubnu gleđ. Umesto toga, operite zube barem sat vremena ranije. Vino se "lepi" za ostatke hrane i plak na vašim zubima, pa ako ih prethodno operete, ono neće imati za šta da se "zakači", pa će i na zubima ostati manje tragova.

Gazirana voda

Ispijanje gazirane vode između gutljaja vina ne samo da je dobro, jer unosite dovoljno vode uporedo sa unošenjem alkohola, već će i sprečiti nastanak tamnih mrlja od vina. Promućkajte vodu u ustima, pustite mehuriće da "operu" mrlje i isperite usta na kraju.

Sir

Vino i sir su fenomenalna kombinacija, i to ne samo zbog harmonije ukusa. Konzumiranje sira pomaže u izgradnji kalcijuma, pomaže u uklanjanju nečistoća iz usne duplje i dodatno štiti zube od kiselina koje ih nagrizaju. Osim toga, sir može čak i da popuni mikro-pore na površini zuba i tako ih učini otpornijim na boje pigmente koji se nalaze u vinu.

Vlakna

Hrana sa visokim sadržajem vlakana, poput brokolija, prokelja i krompira, može pomoći ustima da proizvedu veću količinu pljuvačke, koja će zatim očistiti mrlje dok žvaćete. Zato se prilikom pripreme trpeze postarajte da se na njoj nađe i neka od ovih namirnica.

Bez belog vina

Nikada nemojte prvo da pijete belo vino, pa tek onda crno. Iako se ovo često dešava, jer se opustite i želite da isprobate više vrsta pića, time se samo poveća veorvatnoća pojavljivanja ljubičastih mrlja zubima.

Ovo se dešava zato što kiselost belog vina postepeno erodira vašu gleđ i može delovati kao "osnova" za crno vino, tako da se mnogo lakše "lepi" za zube. Ako zaista želite da pijete obe vrste, bolje je da prvo počnete sa crnim, pa nastavite sa belim vinom, prenosi "Basl".

Kako ukloniti ljubičaste mrlje ako su one ipak nastale

Ako ste se držali ovih saveta, ali na kraju ste ipak ostali "obojeni" u crvenkaste i ljubičaste tonove, ne brinite - još uvek možete da se otarasite mrlja. Usta dobro isperite toplom vodom i možete da iskoristite trik sa limetom.

Nežno utrljajte krišku limete na zube i gledajte kako fleke nestaju. Kada završite, isperite usta vodom, da kiselost voća ne bi ostala i štetila zubnu gleđ. Ipak, visoka kiselost citrusnog voća može biti štetna po zube, tako da ovaj savet primenite samo u hitnim slučajevima.