U kojim državama se nalaze plaže sa odličnim kvalitetom vode

Sva zvanično identifikovana kupališta ispunila su barem minimalne standarde kvaliteta, a titule sa najčistijim vodama odnela su ona koja se nalaze na Kipru, Austriji, Hrvatskoj, kažu zvanični izveštaji.

Velika većina evropskih kupališta ima odličan kvalitet vode, prema novom izveštaju Evropske agencije za životnu sredinu.

Za kupanje u moru Hrvatska ima "božansku" slanu vodu, a slede Kipar, Grčka i Slovenija, dok su Belgija i Bugarska izjednačene na petom mestu... Što se tiče unutrašnjih voda (reke, jezera), Bugarska, Grčka, Irska i Rumunija su izjednačene na prvom mestu, a Austrija i Finska se nalaze odmah iza njih, piše Si-En-En.

Takođe, u Belgiji, Bugarskoj, Luksemburgu, Malti, Austriji i Rumuniji, sva zvanično identifikovana kupališta ispunila su barem minimalne standarde kvaliteta u 2023. godini.

Za najčistije vode u celini, Kipar je osvojio zlato, a slede ga Austrija na drugom mestu i Hrvatska na trećem mestu.

Kvalitet vode na priobalnim kupalištima je uglavnom bolji u poređenju sa unutrašnjim vodama. A statistika kaže da čak 96 odsto svih zvanično identifikovanih kupališta u EU ispunjava minimalne standarde kvaliteta, dok je samo 1,5 odsto ocenjeno kao "loše".

"Kupanje u vodama lošeg kvaliteta nije samo rizik po zdravlje; ono takođe podriva poverenje naših građana. Sa većinom kupališta širom Evrope koja postižu izvrstan kvalitet, Evropljani mogu uživati u bezbednim standardima za plivanje ovog leta", kaže Virginijus Sinkevičijus, komesar za životnu sredinu, okeane i ribarstvo.

Iako je većina evropskih voda za kupanje u izvrsnom stanju sa bakteriološke tačke gledišta, zagađenje površinskih i podzemnih voda predstavlja značajan problem i može biti pogoršano promenama klime. Poboljšanje otpornosti vode za ljude i životnu sredinu u narednim godinama biće ključno, piše u izvešataju. Navodi se da je fokus konkretno na bezbednost kupanja, putem monitoringa bakterija koje mogu izazvati ozbiljne bolesti kod ljudi, a ne na opšti kvalitet vode.