Konji mogu da smišljaju "planove i strategije" kako bi postigli cilj, otkrila je studija

Znamo da su konji pametne i snažne životinje, koje ljudima vekovima olakšavaju život, ali izgleda da su i mnogo pametniji nego što smo mislili. Konji imaju sposobnost da razmišljaju i planiraju unapred. Utvrđeno je da su daleko inteligentniji nego što su stručnjaci verovali, nakon što su analizirali konje koji su uspešno prilagodili svoj pristup ponuđenoj igri kako bi dobili najviše poslastica uz najmanje napora.

Konji samo reaguju na stimulacije u trenutku, oni ne gledaju unapred, ne razmišljaju unapred i ne planiraju svoje poteze - ovako su mnogi mislili do sada, posebno kada mnogi smatraju da je jedina uloga konja samo da pomaže ljudima. Međutim, dokazano je da konji ne samo da imaju sposobnost da razmišljaju unapred, već mogu da prave strategije, da sebi što više olakšaju određen izazov.

Konji imaju svest o posledicama i ishodima svojih akcija, prema studiji Univerziteta Notingem Trent. Studija je predstavljala igru od tri faze, u kojoj je učestvovalo 20 konja, koji su u početku bili nagrađeni poslasticom samo zato što bi nosom dodirnuli karticu. Zatim, u drugoj fazi, istraživači su počeli da uključuju "stop svetlo". Konji su dobijali užinu samo ako su dodirnuli karticu dok je stop svetlo bilo isključeno. U početku su ignorisali svetlo i nastavili su da dodiruju karticu, bez obzira da li je bilo upaljeno ili ne.

U trećoj fazi su istraživači uveli kaznu za dodirivanje kartice dok je stop svetlo bilo uključeno. Kazna je bila tajm-aut od 10 sekundi, tokom kojeg konji uopšte nisu mogli da igraju igru. Tim je tada otkrio da je došlo do naglog i veoma značajnog smanjenja u pravljenju grešaka.

Konji su počeli ispravno da dodiruju kartu samo u "dozvoljeno" vreme, da bi sigurno dobili poslasticu. "Uvođenje tajm-auta je bilo dovoljno da odmah dobijemo rezultate koje smo želeli", rekli su istraživači, dodajući da je to bilo dovoljno efikasno da natera konje da "igraju po pravilima".

Ova promena strategije ukazuje na to da konji imaju viši nivo kognitivnog rasuđivanja nego što se ranije mislilo da je moguće. To sugeriše da, umesto da nisu uspeli da shvate principe igre, konji su sve vreme razumeli pravila, ali nisu osetili nikakvu potrebu da na njih obraćaju mnogo pažnje u drugoj fazi, prenosi "Gardijan".

Kada je došlo do tajm-auta kada bi pogrešili, "uključili" su se, promenili plan i počeli da obraćaju pažnju. Ovo ponašanje zahteva od konja da razmišlja o budućnosti, kažu istraživači, pri čemu se od konja zahteva da se skoncentrišu na ono što žele da postignu i na korake koje treba da preduzmu da bi to uradili.

Tim se nada da će ova revolucionarna studija pomoći da se poboljša odnos prema konjima, radi njihove dobrobiti. "Uopšteno govoreći, kada počnemo da mislimo da životinje možda imaju bolje kognitivne sposobnosti nego što se ranije mislilo, njihovo blagostanje se poboljšava. Ali takođe, ono što smo pokazali je da na treningu zaista ne morate da koristite agresivne metode ili bilo šta previše grubo da biste dobili zaista dobre rezultate od konja," zaključuju istraživači.