Zastrašujući običaji na ruskoj svadbi: Kako su devojke nekada davno stajale na "ludi kamen"

Ruski narod veoma poštuje tradiciju i čini sve da ona odoli zubu vremena. Ipak, neki običaji su sa razlogom ostali u prošlim vremenima. Zamislite samo da se danas mlada oprašta od svoje porodice i prijatelja i "duhovno umire" ne bi li otpočela bračni život. Ili da se mladoženja pobije sa porodicom buduće supruge kako bi pokazao svoju snagu. Nezamislivo je, ali su pre svadbeni običaji upravo ovako izgledali. I to nije sve... To je tek početak.

Ruska svadba je stolećima bila sinonim za vrhunski provod: trpeza je uvek bila bogata, a slavlje uz pesmu i igru trajalo je nedeljama. Međutim, svadbe kakve se prave danas nisu ni blizu onoga što se organizovalo u stara vremena. Tada je sklapanje braka bilo poprilično zastrašujuće i satkano od pravoslavnih i paganskih rituala koji bi današnje mladence u najmanju ruku šokiralo. A možda i potpuno odvratilo od ideje da stanu na "ludi kamen".

Devojka na svadbi "umire" i ponovo se rađa u porodici mladoženje

Nekoliko dana do svadbe nevesta bi obilazila sve kuće u selu, opraštajući se od stanovnika i moleći ih za oproštaj njenih grehova. U ruskoj kulturi se smatralo da stupajući u brak, žena umire za svoju porodicu i ponovo se rađa u porodici svog supruga. Devojačko veče organizovano je, po tradiciji, u banji, gde bi drugarice mladu kupale iz tri različite kofe i žalile je, kukajući na sav glas. Mlada bi pred svadbu trebalo da prolije što više suza, jer se verovalno da bi samo tako ona mogla dobiti oproštaj za počinjene grehe i ući čista u novi, porodični život.

Borbe za mladu: Mladoženja je dolazio u "svadbenom vozu"

Mladoženja bi u kuću svoje buduće supruge dolazio u takozvanom svadbenom vozu, u kome bi se pored svatova, nalazili su se i vredni darovi za roditelje i prijatelje mlade, a poneka namirnica koja se u to vreme teško nalazila. Što je mladoženja bio uspešniji, to je i voz imao više "vagona", odnosno bio duži. Na vratima je mladoženja uvek "kupovao mladu", a po tradiciji je morao i da se u šali pobije sa muškim članovima njene porodice, kako bi pokazao svoju snagu i sposobnost da suprugu zaštiti ako to bude potrebno. Time je pokazivao i poštovanje prema budućim tastu i tašti.

Prva bračna noć i "držanje sveće"

Prva bračna noć je, po pravilu, proticala "na teritoriji" mladoženje, gde je za novopečene mladence njegova porodica je pripremala poseban krevet u nekoj prohladnoj i tamnoj sobi. Ispod kreveta su se uvek stavljali čelični ložač i klekove grane, za koje se verovalo da imaju magijsku moć. Mladence su do spavaće sobe gosti uvek ispraćali uz pesmu i igru, a nakon toga bi se oni poređali iza vrata da ih bodre uzvicima i proveravaju da li sve ide po planu. Ali, kako kada je u sobi bio mrak? Za to su koristili sveću, kojom bi obasjavali posteljinu: ako ima tragova krvi, znači da je sve prošlo kako treba.